25 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Stagiul de cotizare pentru pensia mamelor cu cinci şi mai mulţi copii trebuie micșorat

Loading
Без рубрики Stagiul de cotizare pentru pensia mamelor cu cinci şi mai mulţi copii trebuie micșorat
Stagiul de cotizare pentru pensia mamelor cu cinci şi mai mulţi copii trebuie micșorat
mama

Foto: wallpaperscraft.com

 

Consiliul de Femei din cadrul Confe­deraţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova propune micşorarea sta­giului de cotizare de 30 de ani nece­sar stabilirii pensiei pentru femeile care nasc cinci şi mai mulţi copii şi au dreptul de a ieşi la pensie la 54 de ani. Propunerea a fost lansată recent de Liuba Rotaru, preşedinta Consi­liului, în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Protecţia social-eco­nomică a femeilor – în atenţia sindi­catelor”. La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Mun­cii, Protecţiei Sociale şi Familiei, ai Ministerului Sănătăţii, precum şi membri ai sindicatelor de ramură.

 

„Pentru că educă cinci şi mai mulţi copii, aceste femei nu pot acumula un stagiu de cotizare de 30 de ani. Statisticile arată că şi mărimea medie a pensiei pentru femei este mai mică decât cea pentru bărbaţi. În anul 2015, mărimea medie a pensiei femeilor a constituit 1099 de lei, iar cea a bărbaţi­lor – 1295 de lei, a menţionat Liuba Rota­ru. Președinta Consiliului de Femei este de părerea că înrăutăţirea situaţiei social-eco­nomice din ţară, lipsa politicilor ce ar viza crearea locurilor de muncă au consecinţe nefaste asupra pieţei muncii, inclusiv asu­pra ocupării femeilor.

În Republica Moldova, salariile sunt cele mai mici din Europa. Totodată, avem cel mai scăzut nivel al PIB-ului pe cap de locu­itor din Europa. În perioada anilor 2006-2014, numărul populaţiei economic active a scăzut de la 1 mln. 357 de mii de persoane la 1 mln. 237 de mii. În acelaşi timp, numărul pensionarilor a crescut de la 627 de mii în anul 2010 la 679 de mii în anul 2015. Po­pulaţia activă din punct de vedere economic emigrează în alte ţări. Aceasta a condus la micşorarea ratei şomajului în ţară. Numă­rul şomerilor s-a redus de la 91 de mii de persoane în anul 2010, la 47 de mii în anul 2014.

O analiză realizată de Centrul „Partene­riat pentru Dezvoltare”, cu suportul Fun­daţiei Est–Europene, arată că în Republica Moldova salariul bărbaţilor este cu peste 12 la sută mai mare decât salariul femeilor pentru aceeași muncă. Diferenţele salariale sunt explicate prin faptul că femeile acceptă locuri de muncă mai prost plătite. Progra­mul Naţional pentru Asigurarea Egalităţii de Gen pentru anii 2010-2015 şi-a propus să reducă diferenţele salariale, dar aceasta nu s-a întâmplat.

Consiliul de Femei din cadrul CNSM a pus în dezbatere de nenumărate ori proble­mele privind 

asigurarea egalităţii de şanse dintre bărbaţi şi femei, la mai multe mese rotunde. „Am discutat cu deputaţi în Parla­ment, cu miniştri. Au fost soluţionate unele probleme, dar cea mai acută problemă care necesită rezolvare urgentă este aceea de a motiva femeile să nască copii. În țară se nasc tot mai puţini copii, iar declinul demografic, care se înregistrează în ultimele două dece­nii, se va resimţi mai mult în următorii zece ani. Potrivit prognozelor demografice, către anul 2025, numărul copiilor până la un an se va micşora cu aproape 20 la sută, pentru că mai multe familii au venituri mici. Deja al treilea an, indemnizaţia unică la naşterea copilului nu a fost majorată şi constituie în prezent 3.100 de lei pentru primul copil şi 3.400 de lei pentru al doilea şi următorii co­pii născuţi”, a subliniat Liuba Rotaru.

 

Trebuie să încurajăm taţii să îşi ia concediu de îngrijire a copilului

 

Stela Grigoraş, ministrul Muncii, Pro­tecţiei Sociale şi Familiei, a menţionat că legislaţia în vigoare nu prevede nici un fel de discriminare. „E nevoie de crearea unor creşe, iar aceasta s-ar putea realiza cu su­portul patronatelor şi al sindicatelor. Toto­dată, trebuie să încurajăm şi taţii să îşi ia concediu de îngrijire a copilului. În Europa, concediul de îngrijire a copilului este de la 4 la 12 luni, şi nu de trei ani, cum este în Republica Moldova, dar plata pentru acest concediu este mai mare. În municipiul Chi­şinău s-au înființat creşe sociale, această iniţiativă se extinde deja în mai multe regi­uni ale ţării. Nu avem un program naţional privind crearea creşelor, dar se lucrează la conceptualizarea lui. Recent, au fost îna­intate mai multe propuneri bune în acest sens, dar acestea nu au fost aprobate de unele ministere, pentru că nu există o bază financiară stabilă pentru finanţare. Vom elabora politici pentru a asigura egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei”, a accentuat Stela Grigoraş.

 

Dacă va fi sănătoasă femeia, va fi sănătoasă şi societatea

 

Oleg Budza, preşedintele CNSM, a spus că peste 170 de mii dintre membrii de sindi­cate le reprezintă femeile.

„Problemele pot fi soluţionate doar prin conlucrare. Ne preocupă condiţiile de mun­că ale femeilor. Din păcate, o parte dintre femei continuă să muncească în condiţii grele şi nocive. Bolile profesionale afectea­ză şi femeile. Copiii cresc în condiţii când mama nu le acordă atenţia cuvenită. Vrem să găsim limbaj comun cu Guvernul. Pentru noi, este important să fie o lege democrati­că, o lege care protejează salariaţii, inclusiv femeile. Dacă va fi sănătoasă femeia, va fi sănătoasă şi societatea. Astfel, vom putea trăi într-o țară dezvoltată, civilizată”, a con­chis Oleg Budza.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand