19 aprilie 2024
Chisinau
Varia

Societatea moldovenească a picat, în linii generale, testul de maturitate

Loading
Varia Societatea moldovenească a picat, în linii generale, testul de maturitate
Societatea moldovenească a picat, în linii generale, testul de maturitate
publika.md

Pandemia de coronavirus a prins ne­pregătite majoritatea statelor de pe glob, însă acestea s-au mobilizat și au făcut față situațiilor critice, chiar dacă numă­rul de victime variază de la o țară la alta. La noi, însă, gravitatea situației a fost conștientizată mai târziu, dar nici acum nu am devenit mai disciplinați.

Chiar și abordările factorilor decizio­nali au oscilat de la „olecuțâcî de gutu­rai și trece”, până la cifre umflate cu oa­meni infectați și morți trecuți sub alte rubrici decât verdictul autopsiei… În presă și pe rețelele de socializare au ieșit la iveală cazuri cutremurătoare, care numai transparență nu denotă ceea ce se în­tâmplă cu acest coronavirus, care, pe de o parte, într-adevăr seceră multe vieți, iar pe de alta, oferă teren vast de mistificări. Există ceva ce noi nu știm? Achită OMS sprijin financiar pentru numărul de morți de COVID-19 și noi nu am fost informați? Fiindcă, raportat la populație, numărul de victime făcute de temutul virus e printre cele mai înalte din Europa. Și nu e vor­ba de oameni trecuți de 80-90 de ani, așa cum a fost în Italia, Spania…

Pandemia a dus la pauperizarea majorității populației. Parcă nu ar fi fost sufi­cient că s-au închis locurile de muncă, lu­mea a ajuns la limita sărăciei, dar prețurile au crescut „în mod nerușinat”. În timp ce în țările occidentale marketurile redu­ceau prețurile pentru a ajuta populația aflată în criză, la noi, dimpotrivă, acestea au crescut pe neobservate, dar destul de dureros. Multe state au plătit celor care și-au pierdut jobul indemnizații lunare de mii de euro. La noi, nici cele câteva mii de lei promise nu le vom vedea. Dacă sta­tul e sărac, cum vreți să fie majoritatea populației?

 

În timp ce medicii luptă până la sacrificiu, mulți cetățeni se află între frică și nepăsare

 

Disciplina oamenilor: tare mă tem că vom fi ultima țară care va scăpa de COVID, dar și atunci, dacă ne vor ajuta alții din afară. Abia s-au ridicat restricțiile de circulație, iar premierul anunță că în spi­tale mai există paturi doar pentru câteva zile, dacă se menține acest ritm crescând de infectări cu temutul virus. S-au deschis piețele și am văzut oameni înghesuindu-se fără măști într-un spațiu strâmt. La o înmormântare, biserica era plină de oa­meni la slujba de pomenire, și doar câțiva enoriași purtau mască… Și după asta să ne mai mirăm de ce s-au înmulțit cazu­rile de infecție cu COVID după relaxarea măsurilor restrictive? Un cunoscut medic, fiind întrebat când vom scăpa de pande­mie, a răspuns sincer: „Chiar nu știu ce să vă spun…”.

Cui să adresăm sacramentala întrebare: Quo vadis, Moldova? Și nu are nimeni un răspuns. Suntem la mila Domnului…

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand