Sistemul bancar s-a echilibrat, o premisă pentru ascensiunea economiei și stabilitatea socială

Natalia Hadârcă
Vocea Poporului, 14.11.2017

   

seschide.md

deschide.md

 

La Chișinău urmează să sosească reprezentanții companiei Kroll, care vor pre­zenta două documente importante în dosarul „furtul miliardului”. Anunțul a fost făcut de către Sergiu Cioclea, guvernatorul Băncii Naționale a Moldo­vei, într-o conferință de presă.

 

Unul din cele două documen­te este Strategia de recuperare a mijloacelor fraudate. „Aici a fost efectuat un lucru intens cu Pro­curatura Anticorupție și cu CNA, pentru a integra comentariile lor”, a remarcat Sergiu Cioclea. Cel de-al doilea document este Raportul II al companiei. „BNM are voința să publice acest document. Vom discuta cu Kroll ce poate fi pu­blicat din el. Transparența în această etapă este foarte impor­tantă. Desigur, cu respectarea secretului anchetei, pentru a nu prejudicia recuperarea banilor. Aceste lucruri vor fi discutate pe o platformă interinstituțională cu reprezentanții Kroll”, a mai spus guvernatorul BNM.

În ceea ce privește banii care au fost recuperați din miliardul fraudat, Sergiu Cioclea a spus că 80% din mijloacele recuperate (peste 1 mlrd. de lei) rezultă din procedura de lichidare a celor trei bănci, și anume prin rambursarea unor credite sau vânzarea gaju­rilor pentru ele. Întrebat când va începe recuperarea banilor din jurisdicțiile indicate în Rapor­tul Kroll, Sergiu Cioclea a spus că unele jurisdicții au reacționat pozitiv la solicitarea BNM și au promis să colaboreze în acest sens, cum ar fi, de exemplu, țările baltice. Altele, mai puțin. „Va fi o activitate dificilă, care va dura mai mulți ani, dar care va începe chiar la finele lunii noiembrie, după prezentarea de către Kroll a Stra­tegiei de recuperare a banilor”, a mai spus guvernatorul BNM.

Subiectul „furtul miliardului” a fost discutat și de Ben Kelman­son, șeful echipei de experţi FMI aflată într-o vizită în țara noas­tră, și Oleg Budza, președintele CNSM, care au avut recent o în­trevedere la Casa Sindicatelor. Și Ben Kelmanson, și Oleg Budza au remarcat faptul că guvernatorul BNM este un bun profesionist că­ruia nu-i place să facă declarații pompoase, dar despre care vor­besc faptele.

„S-a echilibrat sistemul ban­car, lucru ce face imposibil de 

provocat dezechilibre, de pus la cale delapidări etc.”, a menționat Oleg Budza. Iar Ben Kelmanson a accentuat, la rândul său, că „în domeniul sectorului financiar au fost introduse mai multe legi, regulamente, elemente de su­praveghere. Acestea sunt extrem de moderne și foarte importante. Pentru ca Republica Moldova să se conformeze noului regim, tre­buie să înceapă să facă astfel ca aceste legi să funcționeze”.

 

Ritmul anual al inflației a crescut

 

În cadrul conferinței de presă organizată de BNM a fost lansat și noul Raport al inflației. Potrivit lui Cioclea, ritmul anual al inflației a crescut de la 7,3%, în luna iunie, până la 7,6%, în septembrie. Ma­jorarea ritmului anual al inflației a fost determinată de creșterea prețurilor la produsele agroali­mentare (scumpirea lor a început imediat după intemperiile din aprilie) și de creșterea mai mult decât se anticipa a prețurilor la combustibil. A existat și un factor care a echilibrat tendința de spo­rire a prețurilor de consum. Este vorba despre aprecierea leului față de dolar.

În noua rundă de prognoze, BNM plasează rata inflației anu­ale pentru 2017 la nivel de 6,5%, iar pentru 2018 – la nivelul de 4%. Adică, în limita cifrelor țintite de BNM de 5%, plus minus 1,5%. Sergiu Cioclea a spus că acea creștere economică ce va fi în­registrată în acest an, chiar dacă mai mică decât se prognoza inițial, constituie o premisă pen­tru adeverirea acestei prognoze a inflației. Este importantă în acest sens majorarea așteptată cu circa 17% a exporturilor. Remitențele deja de cinci luni la rând se ci­frează la peste 100 mln. de dolari. Totodată, și economiile țărilor cu care Moldova are relații co­merciale vor înregistra creșteri în acest an.

 

Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului "Vocea poporului"!
Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96, precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpresa SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.