19 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicatul Lucrătorilor din Industria Uşoară a făcut bilanţul activității pe un an

Loading
Без рубрики Sindicatul Lucrătorilor din Industria Uşoară a făcut bilanţul activității pe un an
Sindicatul Lucrătorilor din Industria Uşoară a făcut bilanţul activității pe un an
sindicatul-industria-usoara

Foto: SLIU

Recent, la Institutul Mun­cii a avut loc cea de-a 10-a şedinţă în plen a Consiliu­lui Sindicatului Lucrători­lor din Industria Uşoară. În cadrul acesteia a fost fă­cut bilanţul realizării Pro­gramului de acţiuni pentru anii 2013-2015, inclusiv în ceea ce privește bugetul sindicatelor, devizul de cheltuieli şi finanţarea ac­tivităţii Consiliului pentru anul trecut.

 

În aceeaşi zi a avut loc şi semi­narul preşedinţilor comitetelor sindicale primare, la care s-au abordat probleme ce ţin de pro­tecţia social-economică. Totoda­tă, s-a vorbit şi despre Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 958, care intră în contradicţie cu Ho­tărârea de Guvern nr. 469. În baza ordinului respectiv, medicii acordă pacienților concediu me­dical de luni până vineri, sâmbă­tă îl închid, iar de luni deschid un alt concediu pentru cinci zile. Astfel, patronii sunt nevoiţi să achite de două ori primele cinci zile. În opinia liderilor sindicali, acest lucru este nejustificat şi în final afectează nu doar pe patron, dar şi pe salariat.

„Mijloacele alocate de patron pentru achitarea a două conce­dii medicale de câte cinci zile ar putea fi direcţionate spre ameli­orarea activităţii întreprinderii, majorarea salariilor, premierea colaboratorilor”, consideră pre­şedinta Consiliului Sindicatului Lucrătorilor Industriei Uşoare, Nadejda Rusnac.

În cadrul seminarului au fost puse în discuţie amendamentele la Hotărârea Guvernului nr. 108, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2014. Potrivit acestora, pentru a primi indemnizaţia de mater­nitate, femeile însărcinare acum trebuie să prezinte actele la Casa Naţională de Asigurări Sociale la locul de trai.

Potrivit Nadejdei Rusnac, no­ile prevederi nu sunt în favoarea femeilor. Fiind însărcinată, evi­dent, îi vine greu să se deplaseze în localitatea de baștină pentru a prezenta actele.

O propunere interesantă a lansat Nadejda Climova, liderul organizației sindicale a Fabricii de Încălțăminte „Zorile”. Ea a venit cu inițiativa de a introduce modificări în actele normative ce reglementează regulile de calcu­lare a indemnizației de mater­nitate. Ea a atenționat asupra discrepanței dintre aceste plăți. Conform legii, dacă femeia nu e angajată, ea poate beneficia de indemnizația de maternita­te calculată în baza salariului soțului. Însă deseori se întâmplă că soțul acelei femei care-și poa­te permite să nu lucreze are un salariu mare. Astfel, femeia care muncește practic până în luna a opta de sarcină (operând la ban­da rulantă, la mașina de cusut), uneori ridică o indemnizație de maternitate mai mică decât cea care nu are nevoie să-și facă gri­ji de pâinea cea de toate zilele și care beneficiază de indemnizația calculată din salariul soțului.

Liderii comitetelor sindicale au evocat și succesele în activi­tatea lor. Ala Sâncu, președinta comitetului sindical al Fabricii de Confecții „Ionel”, afirmă că, de la mijlocul anului trecut, la întreprinderea lor angajaților le sunt achitate compensații pentru transport în valoare de 25 de lei pentru o persoană pe zi.

Împreună cu administrația întreprinderii a fost posibilă și decizia cu privire la majorarea salariului: cu 15 la sută pentru cei remunerați în acord și cu 10 la sută pentru cei plătiți pe unitate de timp. Pe viitor este preconiza­tă majorarea salariului și pentru personalul de conducere.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand