29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicatele și OIM au aceleași obiective și strategii

Loading
Без рубрики Sindicatele și OIM au aceleași obiective și strategii
Sindicatele și OIM au aceleași obiective și strategii

 

 

cnsm-oim

Foto: sindicate.md

Promovarea reformelor sistemului de securitate socială, combaterea economiei informale, a muncii ne­declarate, îmbunătățirea legislației în domeniul sănătății și securității în muncă, bolile profesionale, dar și legislația în domeniul muncii au fost câteva subiecte discutate în cadrul unei întrevederi a președintelui CNSM, Oleg Budza, cu Antonio Gra­ziosi, director al Oficiului de țară pentru Europa Centrală și de Est, Organizația Internațională a Muncii, cu sediul la Budapesta.

 

Președintele CNSM s-a referit în mod special la crearea tribunalelor muncii, un element foarte important, în opinia sindi­catelor, pentru soluționarea conflictelor între angajator și salariat, fără implicarea instanțelor de judecată.

Oleg Budza a vorbit și despre activita­tea Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, care controlează mai bine de 300 de între­prinderi, participă la eliminarea încălcărilor flagrante ale legislației. „Pas cu pas, facem regulă la întreprinderile unde sunt membri de sindicat, să nu existe încălcări. Avem un acord de colaborare cu Inspectoratul de Stat al Muncii. Totuși, suntem nemulțumiți de faptul că nu am avut susținerea Organizației Internaționale a Muncii de la Geneva când ne-am revoltat împotriva faptului ca vizitele la întreprinderi ale Inspectoratului de Stat al Muncii să fie programate din timp. Mai este o problemă dureroasă în 2015. Patronatele insistă să fie elaborat un nou Cod al muncii, deși noi negociem deja de jumătate de an modificarea anumitor articole”, a menționat președintele CNSM. Bolile profesionale a constituit un alt subiect dureros discutat în cadrul întrevederii. CNSM a obținut un pro­iect de la Asociația „Karolus Magnus” pentru implementarea evaluărilor la locul de mun­că. În paralel, se lucrează cu olandezii pentru obținerea unui grant în valoare de 100.000 de euro pentru procurarea utilajului care le-ar permite efectuarea controalelor la locul de muncă.

Antonio Graziosi, la rândul său, a acor­dat o mare importanță subiectului despre economia informală. „Avem un proiect nu foarte mare, dar din punctul de vedere al intervențiilor propuse, este unul strategic. Subiectul economiei informale este plasat pe agenda UE, poate și din cauza că anul acesta se prevede să fie adoptat un standard al OIM pe economia informală. Un aspect care tre­buie menționat e faptul că, atunci când vor­bim de economia informală, trebuie să ținem seama de contextele țărilor, care sunt foarte diferite. Pe de o parte, avem întreprinderi­le formale unde există economie informală sau muncă nedeclarată, avem întreprinderi neformale în totalitate, care comit evaziu­ne fiscală, și avem așa-numita economie de subzistență, unde nu există altă soluție decât să lucreze informal”, a menționat Antonio Graziosi.

Referindu-se la colaborarea cu sindica­tele din Republica Moldova, reprezentantul OIM a menționat că există o discuție con­structivă, o înțelegere din partea sindicatelor în privința aspectelor ce țin de muncă și de ocupare. E o precondiție importantă în ca­zul în care ne dorim ca activitățile OIM să fie eficiente. Noi considerăm că în Moldova, în comparație cu alte țări din regiune, exis­tă un dialog constructiv între cele trei părți (guvern, sindicate, patronate). Nu neapărat că au aceleași puncte de vedere asupra unor subiecte, ci pentru că există un respect mu­tual pentru fiecare dintre părți”, a menționat Antonio Graziosi.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand