28 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicatele, interesate de atragerea proiectelor europene de dezvoltare

Loading
Без рубрики Sindicatele, interesate de atragerea proiectelor europene de dezvoltare
Sindicatele, interesate de atragerea proiectelor europene de dezvoltare

cnsm-europeni

 

Semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uni­unea Europeană ne dă posibilita­tea de a accesa fonduri europene nerambursabile. Această oportu­nitate o au și sindicatele care ar putea apela la granturi europene, de exemplu, pentru educație, re­calificarea forței de muncă, dez­voltarea unui centru performant de studiu etc.

 

În acest scop, CNSM a decis să formeze o organizație neguvernamentală, sindicatele fiind drept garant al activității acesteia. Co­legii din România au trecut deja prin acest proces, știu exact cum și ce trebuie de făcut și au venit cu propunerea și susținerea de a elabora proiecte în comun. Astfel, conduce­rea CNSM s-a întâlnit, luni, la Chișinău, cu Dumitru Hohan, director economic al Con­federaţiei Naționale a Sindicatelor Libere din România C.N.S.L.R. „FRĂȚIA”, Paolo Tossi, vicepreședinte al Fundației „Eurodez­voltare”, și cu Veronica Codreanu, manager de proiect în cadrul Fundației respective.

Fundația „Eurodezvoltare” are o expe-riență bogată în orientarea și consilierea profesională, medierea colaborării cu anga­jatori din diferite ramuri. Așa că la întâlni­rea dată au fost puse bazele unei colaborări prodigioase, dar și un nou început pentru sindicatele din Republica Moldova, care au multe idei de dezvoltat.

Oleg Budza, președintele CNSM, s-a arătat mulțumit de ușile care se deschid și de facilitățile pe care ni le oferă semnarea acordului de asociere. De fapt, președintele CNSM discută de mult timp despre avanta­jele pe care ni le oferă apropierea de  Uniu­nea Europeană.

 

Împreună putem fi mai puternici și mai eficienți

 

Paolo Tossi a vorbit, în context, despre is­toria organizației pe care o reprezintă, despre proiectele în care este implicată: proiectarea de programe de formare profesională conti­nuă, în conformitate cu legislația în vigoare și cu nevoile identificate prin analiza pieței de muncă, în organizarea și desfășurarea acestor programe prin metode inovative, formatori și experți calificați.

„Din punct de vedere logistic, aveți o 

structură foarte frumoasă, bine pusă la punct. E necesară înființarea unei fundații, asociații. Întrucât, în cadrul proiectelor europene, entitățile care sunt percepu­te ca eligibile sunt asociațiile, fundațiile, ONG-urile. O oportunitate pot fi proiectele cross–border România – Republica Moldo­va, care sunt finanțate de Comisia Europea­nă, unde în calitate de lider de parteneriat pot fi organizații din România”, a subliniat Paolo Tossi.

„Este necesar de a construi parteneri­ate între România și Republica Moldova. Prin intermediul acestora, pot fi dezvoltate proiecte transfrontaliere, care vor permi­te efectuarea schimbului de experiență și transmiterea bunelor practici între părți”, a specificat, la rândul său, Dumitru Hohan, director economic al C.N.S.L.R. „FRĂȚIA”.

„Noi am discutat și anterior despre posi­bilitatea de a crea o structură pentru a putea atrage proiecte. Acum se facprimul pas. Vom avea susținerea conducerii sindicate­lor”, a menționat Sergiu Stanciu, director la Institutul Muncii.

Conducerea CNSM a semnat cu oaspeții un acord de parteneriat, pentru a facilita identificarea domeniilor țintă de colaborare.e

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand