20 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicatele, în dezacord cu unele propuneri de modificare a Codului muncii

Loading
Без рубрики Sindicatele, în dezacord cu unele propuneri de modificare a Codului muncii
Sindicatele, în dezacord cu unele propuneri de modificare a Codului muncii
cnsm-partenerii-sociali

Foto: vocea.md

Reprezentanţii sindicatelor în Comisia naţională pentru con­sultări şi negocieri colective şi-au exprimat dezacordul faţă de propunerea de modificare a două articole din Codul muncii re­feritoare la drepturile salariaţilor membri de sindicat. Ei şi-au exprimat poziţia în această chestiune în cadrul şedinţei a comisiei sus-menţionate.

 

 

„Reprezentanţii sindicatelor nu şi-au dat consimțământul pentru a fi introdu­să o asemenea formulare în acest proiect de lege. Modificarea în cauză nu poate fi admisă, deoarece va permite ca salaria­tul să fie concediat în orice moment când dorește angajatorul”, a accentuat Petru Chiriac, vicepreședinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.

La ultima şedinţă a grupului de lucru pentru elaborarea documentului respec­tiv, experţii au ajuns la concluzia foarte dificilă că două din cele cinci cazuri în care este necesar acordul în scris al sin­dicatelor pentru concedierea salariaţilor membri admit o anumită doză de subiecti-vism şi ar putea fi excluse, a precizat se­cretarul confederal al CNSM, Nicolae Suruceanu.

 

Doar două din cinci

 

Vorbitorul a remarcat că sunt şi situaţii generate nu de comportamentul lucrători­lor, ci de poziţia şi activitatea economică a angajatorului, cum ar fi: reducerea state­lor sau a funcţiilor de personal, aplicarea sancţiunilor disciplinare.

În consecinţă, specialiştii sindicali au propus ca din cele cinci cazuri de acest fel prevăzute acum în Codul muncii să fie ex­cluse numai două, a accentuat secretarul confederal al CNSM.

La rândul său, preşedintele Sindicatu­lui Educaţiei şi Ştiinţei, Dumitru Ivanov, a opinat că prin acest pas ar fi dezlegate mâinile angajatorilor, ca oricare dintre ei să poată concedia salariaţii fără a solicita acordul sindicatului, doar cu consultarea în scris a organului sindical.

 

O greşeală mare

 

„Cred că este o greşeală foarte mare şi acest lucru nu poate fi admis. Sunt catego­ric împotrivă”, a declarat Dumitru Ivanov. Cazurile în care concedierile sunt admise doar cu acordul în scris al sindicatelor ţin de: reducerea statelor sau a funcţiilor de personal, necorespunderea funcţiei deţi­nute pe motiv de sănătate sau ca urmare a calificării insuficiente, încălcarea repetată a obligaţiilor de muncă pe parcursul unui an şi absenţa fără motive de la serviciu mai mult de patru ore consecutiv, a speci­ficat Ion Preguza, şeful Departamentului juridic al CNSM.

 

Întru totul de accord

 

Pe de altă parte, preşedintele Confede­raţiei Naţionale a Patronatului din Moldo­va, Leonid Cerescu, a opinat că reprezen­tanţii organizaţiei pe care o conduce sunt întru totul de acord cu modificările pro­puse la Codul muncii. În opinia sa, aces­tea vor duce la îmbunătăţirea relaţiilor de muncă, indiferent dacă este vorba despre întreprinderile de stat, de cele mixte sau private.

Pavel Caba, vicepreşedinte al CNPM, a adăugat că intenţia autorilor acestor mo­dificări este de a face regulă în sfera relaţi­ilor de muncă. În acelaşi timp, vorbitorul a constatat că în prezent patronii nu gă­sesc suficienţi lucrători pentru a valorifica investiţiile alocate de Guvern sau pe cele străine.

Preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto, Vladimir Florea, a propus ca membrii grupului de lucru pen­tru elaborarea proiectului de modificare a Codului muncii să mai lucreze supli-mentar, pentru a nu fi luată o decizie pri­pită.

 

O şedinţă suplimentară

 

Aceeaşi opinie a fost împărtăşită şi de viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Sergiu Sainciuc. El a sugerat să fie organizată încă o şedinţă a grupului de lucru pentru elaborarea proiectului de lege respectiv, la care să fie discutate doar cele două articole cu care nu sunt de acord reprezentanţii sindicatelor.

În consecinţă, preşedintele Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, vicepremierul Tatiana Potâng, a dispus ca experţii să se convoace pentru a discuta doar articolele care au provocat controverse. Ulterior, specialiştii în cauză vor comunica membrilor Comisiei tripar­tite variantele de compromis la care vor ajunge.

De menţionat că reprezentanţii CNSM s-au pronunţat şi împotriva modificării art. 204, alineatul 1 din Codul muncii. Acest articol se referă la modul de aplicare a stimulărilor.

Proiectul de modificare şi completare a Codului muncii a fost elaborat de un grup de lucru tripartit, creat sub egida Minis­terului Muncii, Protecţiei Sociale şi Fami­liei. Grupul a activat circa doi ani, a avut 17 şedinţe de lucru şi a convenit asupra modificării a circa 40 de articole din Co­dul muncii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand