29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicatele din lumea întreagă îşi unesc forţele pentru o muncă decentă

Loading
Без рубрики Sindicatele din lumea întreagă îşi unesc forţele pentru o muncă decentă
campanie-sindicate

Foto: vocea.md

O campanie de informare cu genericul „Să ne unim forţele pentru o muncă de­centă” a fost desfăşurată, în perioada 2-6 octombrie, de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldo­va. Acţiunea s-a înscris în şirul de manifestări simi­lare, organizate concomi­tent în toată Europa şi în întreaga lume, cu prile­jul Zilei Mondiale pentru Munca Decentă.

 

„În Republica Moldova avem diferite lacune privind munca decentă, pentru că şi salarizarea este la un nivel mai jos decât în toată Europa, şi calitatea mun­cii, şi angajarea e de multe ori „la negru”. Trebuie să discutăm deschis aceste probleme cu oa­menii, ca ei să înţeleagă că nu se poate trăi bine într-o ţară în care jumătate dintre salariaţi achită impozitele, care sunt îndreptate spre medicină, salarizare, pensii sau asigurări sociale, iar cealaltă parte îşi ascunde veniturile. În acelaşi timp, în unităţile unde sunt sindicate se respectă legea şi CNSM ridică problema ca statul să promoveze o politică fiscală echitabilă”, a declarat preşedin­tele CNSM, Oleg Budza, la eveni­mentul de lansare a campaniei.

 

g_cnsm

Noi luptăm ca membrii să simtă că fac parte dintr-o familie puternică şi sunt apăraţi

 

Totodată, sindicatele negoci­ază majorarea salariului minim, pentru că începe sezonul rece şi cheltuielile se majorează, ceea ce afectează nivelul de trai al oa­menilor. Cea mai mare problemă ce trebuie soluţionată acum este legată de garantarea unor salarii demne, dar este necesar să fie create şi condiţii pentru o muncă decentă, să fie asigurată sănăta­tea şi securitatea angajaţilor.

Sindicatele optează pentru cunoaşterea şi asigurarea rea­lizării drepturilor şi libertăţilor salariaţilor. „Cu părere de rău, o bună parte dintre moldoveni nu cunoaşte legile, Codul muncii, normele de securitate a muncii şi de multe ori atunci când suferă şi ni se adresează nouă după ajutor este deja prea târziu şi trebuie să mergem în judecată şi chiar să ajungem la CEDO”, a menţionat Oleg Budza.

CNSM întruneşte 29 de sindi­cate de ramură şi mai bine de 400 de mii de salariaţi din toată ţara. „Depunem eforturi ca lucrătorii din educaţie şi ştiinţă, sectoarele feroviar şi construcţii, medicină sau poliţie din sindicate să devi­nă o forţă motrice. Noi suntem acum, în contextul intensificării colaborării cu Uniunea Europea­nă, într-un moment de răscruce şi ne dorim să fim europeni, să ne simţim bine la noi acasă, să fim liberi şi nimeni să nu poată frâna această ţară să meargă pe calea aleasă de populaţie şi de politicieni”, a remarcat preşedin­tele CNSM.

 

campanie-sindicate-2

Foto: vocea.md

 

Oleg Budza a accentuat că, în ultimii ani, tot mai mulţi tineri decid să devină membri de sindi­cat. Această tendinţă nu este însă una de masă, pentru că fenome­nul plecării din ţară este foarte răspândit, mai ales, în rândul tinerilor, care îndată ce obţin vreo meserie, fac rost de sur­se financiare şi pleacă din ţară. Sondajele arată că 70 la sută din tineri preferă să muncească în străinătate. În consecinţă, acum un salariat moldovean întreţine un pensionar, iar coeficientul de îmbătrânire este de 15, în timp ce în Europa e de 13,5-14, a specifi­cat Oleg Budza.

„Tinerii reprezintă 27% din numărul total al angajaţilor şi noi trebuie să fim mai activi, să fim prezenţi cu recrutori şi formatori prin şcolile profesionale, institu­ţiile de învăţământ superior. În­cercăm să promovăm o politică activă socială, să fie un cetăţean cu poziţie activă în societate”, a conchis preşedintele CNSM.

 

Un mesaj frumos al sindicatelor

 

„Am mers în campanie cu un mesaj foarte frumos din partea sindicatelor. Noi am încercat să le explicăm oamenilor ce în­seamnă să lucrăm legal, să fim plătiţi corect şi ce ne oferă un loc de muncă garantat. A fost o ac­ţiune foarte importantă pentru că în cele câteva zile am putut să facem ceva util pentru salariaţi şi sperăm că informaţiile oferite de noi vor fi duse mai departe”, a menţionat în context preşedinta Consiliului de Tineret al CNSM, Stela Stratila-Sîrbu.

La rândul său, preşedinta Consiliului raional al Sindicatu­lui Educaţiei şi Știinţei Hânceşti, Ana Cimpoieşu, a opinat că tine­rii, care mâine se vor angaja în câmpul muncii, trebuie să ştie despre drepturile salariaţilor şi despre sindicate, care le apără aceste drepturi. „Ei trebuie in­formaţi pentru ca atunci când vor deveni salariaţi să se poată bucura de toate facilităţile şi be­neficiile prevăzute de legislaţia muncii.” Societatea resimte în prezent o lipsă acută de specia­lişti şi muncitori, care trebuie să pună bazele economiei naţiona­le. Cu toate acestea, sunt foarte mulţi specialişti cu studii supe­rioare care nu se pot încadra în câmpul muncii, fiindcă nu există cerere pentru ei, a constatat Ana Cimpoieşu.

 

campanie-sindicate-1

Foto: vocea.md

 

Iniţiativa desfăşurării actua­lei campanii aparţine Consiliu­lui de Tineret din cadrul CNSM. Această acţiune este deja a treia de acest fel.

Prima a fost organizată, de asemenea, în prima decadă a lunii octombrie din anul trecut şi tot în preajma Zilei Mondia­le pentru Munca Decentă, iar a doua a avut loc în iunie curent, către Ziua Sindicalistului din Moldova. Ambele campanii pre­cedente au cuprins oraşe din nordul şi vestul ţării.

La actuala campanie au par­ticipat 12 lideri de organizaţii sindicale, dintre care patru sunt jurişti cu experienţă. Totodată, printre participanţi s-a numărat şi un psiholog care i-a consiliat pe tineri în ce priveşte gestio­narea diferitor situaţii ce ţin de comunicarea cu trecătorii şi sa­lariaţii, de utilizarea anumitor tehnici de prezentare a informa­ţiilor.

În cadrul campaniei, tinerii sindicalişti au distribuit mate­riale informative şi au discutat cu trecătorii, dar şi cu angajaţi din instituţii bugetare, unităţi economice sau şcoli profesiona­le. Campania a cuprins oraşele Hânceşti, Cimişlia, Comrat, Ba­sarabeasca, Ciadâr-Lunga, Vul­căneşti şi Cahul.

La încheierea acestei acţiuni, pe 6 octombrie, a fost organizată şi o minicampanie de informare de o zi în trei oraşe mici – Re­zina, Ștefan Vodă şi Leova – în care a mers câte un grup de ti­neri sindicalişti.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand