23 octombrie 2020
Chisinau
Fără categorie

Sindicatele din educaţie au cerut majorarea cu 50 la sută a salariilor pentru pedagogi

Loading
Fără categorie Sindicatele din educaţie au cerut majorarea cu 50 la sută a salariilor pentru pedagogi
Sindicatele din educaţie au cerut majorarea cu 50 la sută a salariilor pentru pedagogi

salarizare-ses

 

Consiliul General al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei a adoptat, marţi, în cadrul unei şe­dinţe lărgite, un apel către Guvern, Parlament şi Ministerul Educaţiei, prin care cere majorarea cu 50 la sută a salariilor pentru pedagogi. Şedinţa a fost organizată cu pri­lejul Zilei Profesionale a Lucrăto­rilor din Învăţământ, sărbătorită anual la 5 octombrie. Evenimentul a reunit lideri sindicali de nivelul doi din ţară.  

 

Cadrele didactice sunt gata să iasă la proteste 

 

Dumitru Ivanov, preşedintele Federaţiei Sindicale a Educației și Științei, a menţio­nat că finanţarea insuficientă a instituţiilor educaţionale de toate nivelurile, optimizări­le infinite, salarizarea cadrelor didactice şi nondidactice sub orice nivel, toate acestea creează o atmosferă insuportabilă în colec­tivele de muncă, diminuează tot mai mult atractivitatea profesiei de pedagog şi a ra­murii în ansamblu. Mai mult de 40 la sută dintre cadrele didactice primesc un salariu de 900-1000 lei, în timp ce în România sala­riul minim din învăţământ este echivalentul a patru mii de lei moldovenești.

„În învăţământul preuniversitar din Re­publica Moldova, circa 40 la sută dintre angajaţi sunt pensionari, iar numărul lor ar putea creşte şi mai mult, dacă nu se vor lua măsuri urgente. Anual pregătim trei mii de pedagogi în universităţile de stat şi par­ticulare, însă doar 350-400 dintre cei re­partizaţi rămân să activeze în instituţiile de învăţământ. Cerem urgent instituirea unui salariu minim unic pe ţară, pentru prima perioadă, egal cu cuantumul celui din sec­torul real. Totodată, solicităm majorarea urgentă a salariului pentru categoria I de sa­larizare a Reţelei tarifare unice cu cel puţin 20 la sută, începând cu 1 octombrie 2016, şi elaborarea cât mai urgentă a unei noi legi de salarizare pe principiul de performanţe. Mai cerem reformarea fundamentală a sistemu­lui de pensionare prin egalarea pentru toate categoriile a cotei iniţiale de calcul. În cazul nesoluţionării acestor revendicări, orga­nele sindicale îşi asumă dreptul la proteste epistolare şi la cele cu părăsirea locurilor de muncă”, a subliniat Dumitru Ivanov.

Margareta Iepure, preşedintă a Consiliu­lui raional Donduşeni al Federaţiei Sindica­le a Educaţiei şi Ştiinţei, profesoară de limba şi literatura română, a spus că activează în învăţământ de 48 de ani, dintre care ultimii 13 ani – după pensionare. „Îmi vine foarte greu să mă descurc cu o pensie de aproxi­mativ 1980 de lei, care nu-mi acoperă chel­tuielile, de aceea sunt nevoită să activez şi astăzi ca să mă descurc. Mulţi dintre colegii mei sunt foarte bolnavi şi obosiţi de viaţă. Pe lângă activitatea de pedagog, ei sunt nevoiţi să muncească în câmp, pentru a putea su­pravieţui. Raionul Donduşeni duce lipsă de 20 de profesori, tinerii nu prea vor să mun­cească în învăţământ, din cauza salariilor mici. În ultimul an, numai un tânăr peda­gog a venit să lucreze la Colegiul Agricol din satul Ţaul”.

Prezent la şedinţă, Anatol Moraru, pre­şedintele comitetului sindical de la Univer­sitatea „Alecu Russo” din Bălţi, profesor de literatura română şi universală, a propus ca

plăţile pentru asigurarea medicală obligato­rie să fie personalizate. „De exemplu, dacă eu nu folosesc aceşti bani, să mi se permită să-i ofer unei rude sau unui coleg, care are nevoie de tratament costisitor. Sau banii să fie viraţi într-un cont, astfel ca să îi pot folosi ulterior pentru o intervenţie chirurgicală”.

 

O muncă grea, dar nobilă

 

Oleg Budza, preşedintele CNSM, i-a feli­citat pe pedagogi cu ocazia zilei profesionale şi le-a urat multă sănătate şi perseverenţă. Petru Chiriac, vicepreşedinte al CNSM, a spus că „munca de pedagog este una foarte grea, dar nobilă. Profesorii nu au nici zi, nici noapte, mulţi dintre ei sunt lideri sindicali dedați cu trup şi suflet muncii, sprijinirii an­gajaţilor din învăţământ. Federaţia Sindica­lă a Educaţiei şi Ştiinţei a fost întotdeauna drept model, pentru că are un număr mare de membri de sindicat care sunt profesio­nişti”.

Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al CNSM, a accentuat că salariaţii din învăţământ au responsabilităţi enorme faţă de sistem şi faţă de tânăra generaţie. „Dacă nu făceaţi greve, nu obţineaţi rezultate. Dacă nu vom obţine o creştere a lefurilor, un nou sistem de salarizare, vor trece anii şi în instituţiile de învăţământ nu vor mai fi profesori”. Ser­giu Sainciuc a prezentat mai multe acţiuni ale CNSM în ceea ce priveşte promovarea drepturilor social-economice ale membrilor de sindicat.

În cadrul şedinţei, Ion Bulat, prim-vice­preşedinte al Federaţiei Sindicale a Educa­ţiei şi Ştiinţei, a vorbit despre problemele abordate la conferinţele pedagogilor, care au avut loc în august anul curent. Nadejda Lavric, vicepreşedintă a federaţiei, a relevat care vor fi activităţile sindicale din domeniu până la sfârşitul anului curent. Anatol Gre­malschi, ex-ministru al Educaţiei şi director de programe la Institutul de Politici Publice, a vorbit despre rolul sindicatelor în promo­varea eticii şi a integrităţii academice.

În cadrul şedinţei, mai mulţi pedagogi au primit diplome şi premii băneşti din partea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, precum şi din partea Ministeru­lui Educaţiei. În după-amiaza zilei de marţi, sute de profesori au participat la o solemni­tate la Palatul Naţional, dedicată Zilei Profe­sionale a Lucrătorilor din Învăţământ.

 

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com