29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicatele din branșă cer majorarea salariilor angajaților

Loading
Без рубрики Sindicatele din branșă cer majorarea salariilor angajaților
Sindicatele din branșă cer majorarea salariilor angajaților
muzee

Foto: mc.gov.md

 

Începând cu 1977, în fiecare an, pe 18 mai, se sărbătoreşte Ziua Inter­naţională a Muzeelor, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muze­elor (ICOM), pentru a promova şi a aduce la cunoştinţa publicului rolul acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii.

 

În 2016, această zi are ca temă „Muzeele şi peisajele culturale”. De Ziua Internaţi­onală a Muzeelor, intrarea la respectivele instituții din ţară a fost liberă, iar membrii de sindicate au abordat încă o dată aspec­te legate de salarizarea muzeografilor. Cu acest prilej, am discutat cu liderii sindicali de la Muzeul Naţional de Artă şi de la Mu­zeul Naţional de Etnografie şi Istorie Na­turală.

Dumitru Condrea, preşedintele organi­zaţiei sindicale şi şeful secţiei informatică, evidenţă centralizată şi achiziţii din cadrul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, ne-a relevat: „Cea mai mare problemă a angajaţilor de la muzeu o constituie salari­ile. Deşi acum un an au fost mărite lefurile lucrătorilor din cultură, aceste majorări nu acoperă nici pe departe cheltuielile reale. Din numărul total al salariaţilor de la Mu­zeul Naţional de Artă, circa 70, doar 15 sunt tineri specialişti, şi asta pentru că tinerii care vin de pe băncile universităţii au un salariu de doar 2000-2500 de lei. Evident, nu este o retribuţie motivantă, astfel încât tinerii muzeografi rezistă cel mult un an şi pleacă din instituţiile culturale”.

Condiţiile de muncă la Muzeul Naţional de Artă sunt bune, deşi există loc şi de mai bine, a adăugat liderul sindical. Sindicatele vin în susţinerea salariaţilor, alocă ajutor material pentru persoanele care necesită intervenţie chirurgicală sau tratament cos­tisitor. Conform contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, angajaţilor de la muzeu li se oferă concediu anual plătit până la 35 de zile (pentru personalul auxi­liar – trei zile în plus, iar pentru personalul de specialitate – până la şapte zile supli­mentare la concediu).

„Ca să fii muzeograf, trebuie să îţi placă ceea ce faci, să ai un caracter puternic, să poţi înfrunta dificultăţi. Un muzeograf, un restaurator trebuie să fie o persoană foarte atentă cu piesele de artă, chibzuită, migă­loasă, talentată. Le urez tuturor muzeogra­filor şi restauratorilor perseverenţă, la mai mult şi la mai mare, să avem cât mai multă putere şi dorinţă de a face ceea ce facem în fiecare zi”, a conchis Dumitru Condrea.

Valentina Onofreescu, preşedinta or­ganizaţiei sindicale din cadrul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, a afirmat, 

în context: „Un muzeograf în-cepător la noi are un salariu de doar 1190 de lei. La muzeul nostru, taxa de intrare e simbolică, de doi lei pentru copii şi de 10 lei pentru adulți. E puţin pentru un muzeu, care necesită reparaţie şi are probleme cu iluminarea. Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală are 126 de ani, avem ex­ponate unicat. Dintre ţările europene, sun­tem pe primul loc cu aşa exponate – schele­te, oase restaurate. Când plecăm în Europa, vedem că fiecare exponat are iluminare, pentru a nu pierde din atractivitate. Au venit la noi reprezentanţi ai unei firme să ne facă iluminarea, dar cum au venit, aşa au şi plecat, pentru că nu am avut bani să achităm serviciile. În ultimii doi ani, admi­nistraţia muzeului ne-a creat condiţii mai bune de muncă, s-au făcut reparaţii. Minis­terul Culturii, de comun acord cu sindicate­le, în temeiul convenţiei colective de muncă la nivel de ramură, au obţinut un adaos la salariu pentru condiţii nocive de muncă, în mărime de 120-140 de lei lunar. Dar, în ge­neral, e jale în ceea ce priveşte salarizarea. Eu, ca şefă de secţie, care lucrez de o viaţă în muzeu, am un salariu de doar 2400 de lei”.

Cu un mesaj de felicitare cu ocazia sărbă­torii profesionale a venit şi Nicolae Garaz, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucră­torilor din Cultură: „18 mai este Ziua Inter­naţională a Muzeelor. Cu acest prilej, felicit din tot sufletul pe toți angajaţii muzeelor din ţară. Le urez multă sănătate, succes, re­alizări frumoase, pace în suflet, salarii mai mari şi condiţii de muncă adecvate!”.

Federaţia pe care o conduce Nicolae Ga­raz negociază cu partenerii sociali pentru a majora salariile angajaţilor din cultură şi pentru a le îmbunătăţi condiţiile de muncă. Acolo unde managerul instituţiei culturale este mai descurcăreţ şi reuşeşte să atragă nişte bani, fie prin diverse proiecte, fie prin darea spaţiilor cu chirie, salariaţii o duc mai bine, a punctat liderul sindicatului de ramură.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand