19 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicatele cer Guvernului să adopte de urgență modul de stabilire a salariului minim pe ţară

Loading
Без рубрики Sindicatele cer Guvernului să adopte de urgență modul de stabilire a salariului minim pe ţară

cnsm

 

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) solicită insistent urgentarea aprobării Hotărâ­rii de guvern privind modul de stabilire a salariului mi­nim pe ţară, prin care urmează a fi reexaminat şi stabilit un nou cuantum al salariului minim pe ţară, în funcție de salariul mediu brut pe economie.

 

Într-o scrisoare adresată premierului Pavel Filip, sindicaliștii precizează că, în conformitate cu prevederile Legii privind modul de stabilire şi reexaminare a salariului minim, necesitatea modi­ficării cuantumului salariului minim se examinează de către Gu­vern, împreună cu patronatele şi sindicatele, cel puţin o dată pe an, ţinându-se cont de modificarea indicelui preţurilor de consum şi de evoluţia salariului mediu pe economia naţională în perioada de referinţă, de volumul produsului intern brut, de productivitatea muncii, precum şi de valoarea minimului de existenţă.

În acest context, este necesar de menţionat că salariul minim pe ţară nu a fost modificat din 1 octombrie 2014, fiind stabilit la acea dată în mărime de 1000 de lei. Totodată, din anul 2014 până în prezent, evoluţia socială şi economică a avut repercusiuni negative asupra nivelului de trai şi a puterii de cumpărare a veniturilor sala­riaţilor. Această situaţie este caracterizată de evoluţia mai multor indicatori: indicele preţurilor de consum în perioada octombrie 2014 – februarie 2016 a constituit 116,9%, în anul 2015, creşterea salarială a fost de doar 0,7%, minimul de existenţă în anul 2015 a crescut cu 6,6%, salariul minim pe ţară acoperă doar 57,6% din minimul de existenţă.

Este alarmant faptul că şi pentru anul 2016, conform prognozei indicatorilor macroeconomici, media anuală a inflaţiei va constitui 111,4%, depăşind creşterea salariului nominal pe economie, care va fi de doar 109,8%, aceasta însemnând că veniturile reale ale ce­tăţenilor, inclusiv ale salariaţilor, se vor reduce în continuare şi mai mult.

Pe de altă parte, politica fiscală elaborată pentru 2016 nu pre­vede vreo majorare a scutirilor personale şi o modificare a grilei de impozitare a veniturilor persoanelor fizice, fapt ce ar putea să atragă după sine, indirect, o majorare a veniturilor salariale nete.

În aceeaşi ordine de idei, în anul 2016 este prevăzută o creştere a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real până la 2100 de lei, iar în cazul menţinerii mărimii actuale a salariului minim pe ţară se va crea o discrepanţă de peste două ori între ga­ranţiile minime în sectorul real şi cel bugetar.

De asemenea, este inadmisibil de a menţine nivelul actual al sa­lariului minim aproape de nivelul pensiei minime pentru limită de vârstă, care, începând cu 1 aprilie 2016, va constitui 948,84 de lei.

Mai mult decât atât, dacă comparăm nivelul salariului minim cu ţările din regiune, constatăm că Republica Moldova are cel mai mic salariu minim – de doar circa 45 euro. În acelaşi timp, recomandările Uniunii Europene adresate tuturor ţărilor care se confruntă cu creşterea şomajului şi a sărăciei, este cea de creştere a nivelului salariului minim până la nivelul de 60% din salariul mediu pe economie.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand