16 septembrie 2019
Chisinau
Fără categorie

Sindicatele cer convocarea de urgență a Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective

Loading
Fără categorie Sindicatele cer convocarea de urgență a Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective

cnsm

 

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cere convocarea de urgență a Comisiei naţiona­le pentru consultări şi nego­cieri colective (CNCNC) în vederea inițierii discuţiilor pe marginea situaţiei social-economice din ţară.

 

Într-o scrisoare adresată marți premierului Pavel Filip, sindica-liștii solicită asigurarea respec­tării principiilor parteneriatului social, prevăzute în Convenţiile Organizației Internaționale a Mun­cii și în legislația națională și res­pectarea dreptului sindicatelor de a participa la elaborarea proiecte­lor de programe social-economice şi de acte juridice.

Astfel, CNSM insistă ca proiec­tele legilor bugetului de stat, buge­tului asigurărilor sociale de stat şi a fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală să fie puse în discuţie în cadrul CNCNC până la aprobarea acestora de către Gu­vern.

Totodată, sindicaliștii solicită intervenţia promptă a Executivului în vederea verificării corectitudinii stabilirii preţurilor şi a tarifelor la produsele petroliere și resursele energetice, contracarării şi stopării majorărilor nejustificate a preţuri­lor la produsele social-importante şi mărfurilor de strictă necesitate, precum şi întreprinderea unor mă­suri în vederea neadmiterii degra­dării nivelului de trai al populaţiei prin sporirea veniturilor acesteia (salarii, pensii, indemnizaţii şi burse).

„Majorările din ultimul an s-au răsfrânt negativ asupra populaţiei, a cărei putere de cumpărare este în continuă deteriorare. Potrivit datelor statistice oficiale, în luna noiembrie 2015, salariul  mediu nominal brut a constituit 4613,4 lei, înregistrând  o creştere de doar 5,9% faţă de luna noiembrie 2014, pe când indicele preţurilor de con­sum pentru aceeaşi perioadă a con­stituit tocmai 113,5%. Situaţia este şi mai complicată în cazul catego­riilor social-vulnerabile, în special a pensionarilor, care beneficiază de o pensie medie pentru limită de vârstă de 1191,83 lei, sumă ce nu acoperă nici minimul de existen­ţă”, se arată în scrisoarea CNSM.

 

Departamentul mass-media și relații internaționale

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
 • Iacob Tofan
  08.02.2016

  Ce am făcut Eu pentru Stat ?
  Ce a făcut Statul pentru Mine ?

  Domnilor și Doamnelor, am înviat.
  Acel om spurcat, care posedă fotografia mea ca cadavru, acel om josnic și ticălos, care m-a adus la așa o stare, să fie blestemați de tot poporul.

  08.02.2016

  Referitor la incapacitatea Demnitarilor de Stat de a înlătura discriminarea cetățenilor simpli, chiar și a propriilor părinți

  Am muncit pe tărămul pedagogic 50 de ani.
  Exact în ziua împlinirii a 50 de ani de activitate pedagogică (am petrecut circa 50 de mii de ore academice în fața elevilor, fără haltură), am fost „FELICITAT” printr-un „şut în fund” de la locul de muncă de către directorul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din or. Cupcini, chiar dacă activam cu jumătate de salariu.
  Am aflat, că Președintele Nicolae Timofte are o pensie de 18 mii de lei și un salariu tot de 18 mii de lei. Nu mai țin minte cîte mii de lei a încasat la momentul ieșirii la pensie pentru anii serviți, însă nu știu cui a servit.
  Ce a făcut acest om pentru Republica Moldova ca să primească unul singur cît 36, dar chiar mai mulți, pensionari din rîndul oamenilor simpli? Medalii știu că a împărțit și la tîlhari.
  Mai știu, că minciuna spusă bîlbîit de Preşedintele Nicolae Timofti în faţa milioanelor de telespectatori ai canalului TV Moldova 1 la 1 octombrie 2012 în cadrul emisiunii “Moldova în Direct” a acționat asupra Curții Constituţio-nale, care după nouă luni de la sesizarea depusă de deputatul Sergiu Sîrbu la 6 septembrie 2012, a emis hotărîrea discriminatorie din 23 aprilie 2013 care a numit Constituţională eliberarea din funcție a pedagogilor, care au atins vîrsta de pensionare, contrar Constituției RM în vigoare.
  Aceeași minciună bîlbîită l-a impus pe Radu Panțîru să-mi declare respinsă cererea mea de la CEDO, cu un motiv fictiv.
  Mai bine de 300 de zile scriu pe diferite site-uri despre faptul (cauza condamnării mele la moarte de către dobitoace ), că Legea despre Salarizare și Legea de Pensionare a RM sînt niște Legi discriminatorii pentru cetățenii simpli ai RM pe mai multe criterii.
  Din cauza că Demnitarii de Stat sînt niște ipocriți, ce se gîndesc numai la propriile buzunare. Demnitarii de Stat susțin HALTURA ÎN TOATE DEPARTAMENTELE.
  Prin ce se manifestă susținerea halturei în toate departamentele:
  1. Prin emiterea Deciziilor, Hotărîrilor și Legilor strîmbe și nechibzuite.
  2. Demnitarii de Stat, știind despre furtul banilor cu sacii de la băncile Statului au tăcut.
  3. Demnitarii de Stat nu efectuiază modificări în Legea despre Salarizare, care permite ca unele persoane să primească salarii de milioane iar cei
  de rînd abea să ajungă la 2-3 mii de lei lunar.
  4. Demnitarii de Stat primesc Îndemnizații pentru anii munciți în cazul ieșirii la pensie, iar poporul simplu n-are acest drept.
  5. Ei nu vor să înțeleagă că Legea actuală de Pensionare, care asigură:
  Achitarea pensiei categoriilor din administrația publică cu 50% din mărimea stabilită – de la bugetul asigurărilor sociale de stat şi 50% – de la bugetul de stat.
  Mărimea stabilită a pensiei categoriilor din administrația publică reprezintă 75 % din salariul lunar.
  Mărimea stabilită a pensiei categoriilor, care reprezintă majoritatea populației RM reprezintă 27% din salariul lunar discriminează poporul simlu, care reprezintă majoritatea populației RM.
  5. Demnitarii de Stat permit ca judecătorii din RM să perfecteze spălarea de bani din Rusia și alte state.
  6. Valeriu Guma – culmea culpelor Judecătorilor moldoveni.
  Domnilor judecători, oare n-a venit vremea să aveți măcar un picuț de soveste omenească?
  7. Demnitarii de Stat au adoptat în întunericul nopții un nou guvern convinabil numai lor.
  8. Pentru trei ani de guvernare deputații corupți umblă ca k… într-o căldare.
  Lipsa actualei clase politice la Forumul Civic din 29.01.2016 demonstrează cu prisosință caracterul activității clasei politice actuale: numai „pe
  întuneric”.

Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com