Sindicaliștii moldoveni din educație, în vizită de lucru la colegii din România

Galina Munteanu
Vocea Poporului, 12.06.2018

   

estu.md

estu.md

 

Peste 30 de lideri sindicali de nivelul doi și cu atribuții specifice acestui nivel din ca­drul Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ) din Republica Moldova și colegii din România, au participat re­cent la un seminar de formare cu genericul „Dialog social și leadership în educație”, care a avut loc în localitatea Căciula­ta, județul Vâlcea.

 

Vicepreședinta FSEȘ, Nadejda Lavric, a spus pentru ziarul „Vocea poporului” că activitatea în cau­ză a fost desfășurată ca urmare a colaborării federației cu Uniunea Sindicatelor Democratice Neamț și cu Confederația Sindicatelor Democratice din România.

„Am avut fericita ocazie să be­neficiem de strălucita prestație a formatorilor Ioan Naroși și Ni­culina Niță din România. Sco­pul seminarului a fost 

formarea competențelor de dialog social și leadership ale activului sindical din educație și știință și punerea lor în aplicare în practica de zi cu zi”, ne-a spus Nadejda Lavric.

Dezvoltarea comunicării prin dialog social

Printre obiectivele principale ale seminarului se regăsesc reali­zarea sumarului legislativ privind drepturile și obligațiile cadrelor didactice din sistem; proiectarea unui sistem de informare și con­sultare a membrilor de sindicat; stabilirea tipului de leadership optim pentru organizația proprie, dar și identificarea modalităților de rezolvare a conflictelor prin comunicare, analizând studii de caz.

Ioan Naroși, coordonator în Departamentul educație din componența Confederației Sin­dicatelor Democratice din Româ­nia (CSDR), s-a referit la dezvol­tarea dialogului social european și național și a scos în evidență exemple și strategii ale dialogului social. Prin mai multe exemple, a fost elucidată tema privind struc­tura dialogului social în România.

Niculina Niță, formator sindical la Uniunea Sindicatelor Demo­cratice Neamț, a vorbit cu multă dăruire despre tipurile de comu­nicare și tehnicile de negociere, importanța comunicării în timpul negocierilor sindicale.

„Colegii noștri au avut posi­bilitatea să lucreze în ateliere, formatorii au moderat și studiile de caz organizate în timpul semi­narului. Cu un cuvânt de salut, la finele cursului, au venit Iacob Ba­ciu, președintele CSDR, Radu Mi­nea, membru al Biroului Executiv Național al CSDR.

Gabriel Ploscă, președintele Sindicatului Liber al Lucrători­lor din Învățământ și Cercetare Științifică Neamț, și Gabriela Gri­gore, secretar general, s-au impli­cat plenar în organizarea semina­rului și pe parcurs au fost alături de noi, au răspuns la multiple întrebări și au contribuit la orga­nizarea timpului în afara orelor de curs”, ne-a mai spus Nadejda Lavric.

Pe lângă programul instructiv, participanții la seminar au vizi­tat Colegiul Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea şi au avut parte și de un program de vizită a unor obiective turistice. „Am vizitat  Sa­lina Ocnele Mari, mănăstirea Co­zia, ctitorie a  domnitorului Mir­cea cel Bătrân, Curtea de Argeș, oraşul Sibiu”, a adăugat Nadejda Lavric.

Această activitate s-a înscris în șirul acțiunilor organizate de sindicaliștii de pe ambele maluri ale Prutului.

 

Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului "Vocea poporului"!
Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96, precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpresa SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.