23 octombrie 2020
Chisinau
Fără categorie

Sindicaliştii, instruiţi cum să-şi dezvolte abilităţile de lider

Loading
Fără categorie Sindicaliştii, instruiţi cum să-şi dezvolte abilităţile de lider
Sindicaliştii, instruiţi cum să-şi dezvolte abilităţile de lider

seminar-lider

 

Care sunt abilităţile unui lider, metodele şi tehnicile de comunicare, imaginea unui lider care trebuie să inspire încredere, funcţiile acestuia, dar şi relaţia dintre personali­tatea liderului şi cultura organizaţională, sunt doar câteva dintre tehnicile pe care le-au însuşit membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și conducătorii departamentelor din ca­drul aparatului CNSM. 

 

Aceștia au participat recent la seminarul cu genericul „Lea­dership, comunicare și cultura organizațională”. În calitate de formator a fost cercetătorul în științe sociale și psihologie, ex­pertul independent Ștefan Po­pov.

Potrivit preşedintelui CNSM, Oleg Budza, aceste seminare sunt foarte utile, pentru că participan­ţii sunt învăţaţi cum să identifice, să-şi asume propriile greşeli, dar şi cum să le corecteze. De aseme­nea, cum să depăşească situaţii de conflict sau chiar să le prevină.

„Aceste lecţii interactive pre­zintă ceva deosebit pentru că ne arată greşelile proprii, pe care le am şi eu, ca lider, le au şi alţii. Ne învaţă să ne corectăm, pen­tru că unele aspecte încep de la sine. Poţi să critici pe cineva, dar tu începe de la sine, tu arată cu pilda proprie, cum trebuie să pro­cedăm, cum trebuie să mergem înainte, să lucrăm aşa ca să nu comitem unele greşeli în lucru cu colectivul sau în gestionarea anu­mitor situații, probleme sociale”, a spus Oleg Budza.

„Încerc să le transmit liderilor o nouă viziune, abilităţi de a co­munica cu oamenii, cum să con­ducă o echipă, astfel ca să obţină anumite rezultate şi performanţe în ceea ce fac. Sigur, fiecare are instrumentarul şi managmentul său şi fiecare își cunoaște munca, dar ceea ce le spun eu este o al­ternativă, posibilitatea de a-şi lăr­gi spectrul de cunoştinţe în acest sens”, a spus, pentru ziarul ,,Vocea poporului”, Ştefan Popov.

 

Posibilitate de a conştientiza propriile valori

 

Potrivit Valeriei Tricolici, preşe­dinta Federaţiei Sindicatelor din Domeniile Cooperaţiei de Con­sum, Comerţului şi Antrepreno­riatului „Moldsindcoopcomerţ”, 

participarea la acest seminar nu este un prilej de a rezolva proble­mele manageriale, dar constituie un mod de a conștientiza propri­ile valori și, mai ales, de a reali­za cum, cât și când trebuie să le folosești.

„Termenul de „lider” nu mai este un termen nou pentru ni­meni, el integrându-se deja în vocabularul și în spiritul tuturor. Activitatea de lider o desfășurăm cu toții, fie că suntem manageri în instituții ori manageri ai propriilor noastre competențe, valori, des­tine. Oricare ar fi poziția noastră profesională, a fi lider se învață de-a lungul timpului, trecând prin diverse experiențe, prin practică și perseverență.

Ce am aflat aici nu pot spune că reprezintă ceva nou pentru nici unul dintre noi, în schimb, de fi­ecare dată îmi apare întrebarea: „Şi ce poate face dintr-un om un lider?” Dar ca să poți fi un bun li­der, trebuie mai întâi să înveți să te cunoști pe tine însuți, să-ți afli propriile valori, să-ți construiești strategii bazându-te pe propriile greșeli și să înveți de la tine însuți. Să fii întotdeauna atent, receptiv la ceea ce au de spus și ceilalți. Să cauți întotdeauna să afli cât mai multe informații, sprijinindu-te pe entuziasm, pe curiozitate, pe propria credibilitate și inovație, pe valorile autentice. Am rămas încântată de ideile pe care ni le-a transmis formatorul Ştefan Po­pov, căruia țin să-i mulțumesc din partea tuturor colegilor”, a con­chis Valeria Tricolici.

 

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com