26 octombrie 2020
Chisinau
Fără categorie

Sindicaliștii din Cimișlia, mai informați în asigurările sociale

Loading
Fără categorie Sindicaliștii din Cimișlia, mai informați în asigurările sociale
Sindicaliștii din Cimișlia, mai informați în asigurările sociale

seminar-cimislia

 

Membrii și activul sindical din cadrul Consiliului inter­ramural teritorial al sindi­catelor (CITS) din raionul Cimișlia au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la un seminar de instruire, organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

 

În cadrul activității, Liuba Ro­taru, președinta Consiliului de Fe­mei al CNSM, și Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, le-au vor­bit participanților despre asigură­rile sociale, despre modul de calcu­lare a pensiilor și indemnizațiilor, provocările pentru mișcarea sin­dicală din Republica Moldova și propunerile CNSM privind unele aspecte de reformă a sistemului de pensii din țară.

O atenție deosebită a fost acor­dat noului sistem de pensionare, despre care guvernul promite că va fi pus în aplicare din 1 ianuarie 2017. Și, deoarece a rămas puțin timp până atunci, participanții la seminar au adresat multe întrebări la acest capitol. Sindicatele, după ce au organizat mai multe dezba­teri la această temă, au consultat experți naționali și internaționali, au venit cu mai multe propuneri către legislativ pentru a îmbunătăți sistemul de pensii.

Liuba Rotaru, președinta Con­siliului de Femei al CNSM și șefa Casei Teritoriale de Asigurări So­ciale din sectorul Centru al capi­talei, a menționat că problema re­formării sistemului de pensii este inclusă în agenda sindicalistelor. Dânsa le-a vorbit celor prezenți la seminar despre formula de calcu­lare a pensiei, despre faptul că fi­ecare persoană poate beneficia de o consultație gratuită la specialist, înainte de a ieși la pensie, ca să i se explice ce acte trebuie prezenta­te etc. Și, cel mai important, e că aceste consultații sunt gratuite.

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, s-a referit la situația social-economică din Republica Moldova, despre propunerile sin­dicatelor pentru a schimba viața salariaților în bine. El a explicat în detalii despre sistemul de pensii, despre legislația muncii, despre drepturile salariaților. Drepturile persoanelor ajunse la pensie dese­ori sunt încălcate, fiindcă mulți pa­troni îi concediază imediat ce ating vârsta de pensionare.

Alexandra Șevcenco, președinta Consiliului interramural Cimișlia, și-a exprimat speranța că 

acest seminar va spori capacitățile și cunoștințele sindicaliștilor, care vor contribui la o mai bună protec-ție a drepturilor și intereselor salariaților, membri de sindicat.

„Temele discutate sunt actuale și solicitate de membrii de sindicat, deoarece multe nuanțe nu ne erau cunoscute. Este vorba de calcula­rea pensiilor, a indemnizațiilor. În viața de zi cu zi sunt multe pro­bleme și, deci, multe întrebări, răspunsuri la care am aflat astăzi. Informațiile obținute le vom duce în teritoriu”, ne-a declarat Alexan­dra Șevcenco.

Valentina Răzmeriță, președinta comitetului sindical de la Liceul Teoretic „Hiperion” din Gura Gal­benei, ne-a spus că în școala lor activează 10 pensionari, care sunt o adevărată comoară. Ea, ca lider de sindicat, ar vrea ca aceștia să se bucure de unele facilități. „Vrem ca pensionarilor care continuă să lucreze să li se facă periodic re­calcularea pensiei”, a menționat Valentina Răzmeriță. Întrebările participanților la seminar au fost multe și diverse, pentru că ceea ce s-a discutat în cadrul seminarului sunt întrebări cu care deseori li se adresează membrii de sindicat.

 

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com