Sindicaliștii de peste Prut apără cu fermitate drepturile salariaților

Angela Chicu
Vocea Poporului, 13.11.2017

   

click.ro

click.ro

 

Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” din Romania a cerut Guvernului să renunţe la transferul contribuţiilor sociale de la anga­jator la angajat, în caz contrar, va declanșa o grevă generală.

 

Confederaţia Naţională Sindicală „Car­tel ALFA” salută decizia federaţiilor sindi­cale membre, dar şi a celor din celelalte confederaţii, de a începe procedurile pen­tru declanşarea grevei generale împotri­va măsurilor fiscale de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat. Liderii sindicali susţin că o „grevă generală este o sancţiune firească, care trebuie să se aplice politicienilor aflaţi la guvernare, care insis­tă pe măsuri fiscale în contradicţie cu an­gajamentele pe care şi le-au asumat faţă de lucrători”.

„Din toate calculele noastre, reiese clar că salariaţii sunt principalele victime ale manipulării politice numite „transferul con­tribuţiilor”. Marii perdanţi sunt atât salaria­ţii din mediul economic, care riscă să le fie diminuate veniturile nete printr-o aplicare discreţionară a măsurii de către angajatori, cât şi salariaţii bugetari, care au avut oca­zia să înţeleagă că marea creştere salarială, prin schimbarea definiţiei salariului, este doar o mare scamatorie politicianistă”, a menționat Bogdan Hossu, preşedintele CNS „Cartel ALFA”.

Potrivit acestuia, consecinţele grave ale măsurilor menționate vor fi: scăderea sa­lariilor, în special, în sectorul privat, la dis­creţia angajatorului, plasarea în întregime a responsabilităţii întreţinerii sistemelor publice de protecţie socială pe umerii an­gajaţilor; o mărire ulterioară de contribuţii va fi suportată doar de angajaţi. Totoda­tă, va fi distrus un model social european echilibrat, construit timp de zeci de ani de dialog social, negocieri colective şi luptă susţinută pentru drepturi sociale. Va fi bul­versat întregul sistem economic, fără un beneficiu real, şi o presiune extraordinară pe un sistem administrativ care nu are ca­pacitatea de a face faţă. Se va crea un haos legislativ, prin necesitatea modificării unei întregi legislaţii secundare care să cores­pundă cu noul model fiscal. Se va deteri­ora şi se va reduce numărul serviciilor pu­blice de sănătate din cauza că din bugetul statului nu se vor aloca sume de scutiri de contribuţii pentru anumite categorii.

„Cerem imperativ Guvernului să 

facă un pas înapoi cât încă mai este posibil, să re­nunţe la transferul contribuţiilor şi să nu se proiecteze un buget de stat pentru anul viitor bazat pe această acţiune. Soluţia nu o reprezintă distrugerea unui întreg model social, funcţional în toate ţările europene şi în toate ţările civilizate ale lumii care au un sistem de securitate. Nu este necesar să modificăm o întreagă realitate socială pentru a se potrivi cu o anumită ambiție a unui ministru, ci invers, actul de guvernare trebuie calibrat la nevoile societăţii”, a mai accentuat Bogdan Hossu, preşedintele CNS „Cartel ALFA”.

Ordonanţa de urgenţă pentru modi­ficarea Codului fiscal a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Guvernului, în ciuda protestelor patronatelor, sindicatelor, pri­marilor şi a preşedintelui Iohannis.

Principalele măsuri cuprinse în Ordo­nanţa de Urgenţă care sunt transferul con­tribuţiilor în sarcina angajaților, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi impunerea unei taxe de solidaritate pen­tru angajatori de 2,5%. Anunţul privind adoptarea acestor măsuri în şedinţa de miercuri a Guvernului a fost făcut de către premierul Tudose marţi.

„Marea revoluţie fiscală” este contestată de sindicate şi patronate, deopotrivă, dar şi de primari. Principala măsură contestată de către sindicate este cea privind transfe­rul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, care va duce, în opinia acestora, la scăderea salariilor. Atât premierul Mi­hai Tudose, cât şi liderul PSD, Liviu Drag­nea, au susţinut că trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat nu va genera reduceri de salarii ci, dimpotrivă, „este pentru prima dată când se măresc salariile într-un mod serios pentru toată lumea”.

Faptele însă denotă altceva. Funcționarii publici vor pierde un sfert din salariile pro­mise, iar alții vor câștiga doar câțiva lei.

Așadar, Guvernul a hotărât ca, de la anul, contribuțiile sociale – pentru pensie și sănătate – vor fi plătite doar de angajat, iar angajatorul va plăti doar o contribuție asiguratoare de muncă. Salariații vor achi­ta 35% din salariu, iar angajatorii – 2,22%. În total, contribuțiile date statului sunt de 37,25% și nu 35%, cât promisese inițial Guvernul.

 

Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului "Vocea poporului"!
Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96, precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpresa SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.