20 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicalistele din FSCM, un model de perseverență și tenacitate

Loading
Без рубрики Sindicalistele din FSCM, un model de perseverență și tenacitate
Sindicalistele din FSCM, un model de perseverență și tenacitate
seminar-fscm

Foto: fscm.md

 

Astăzi, nu e ușor să recrutezi, să cooptezi noi membri în sindicat. Trebuie să-i convingi pe oameni de avantajul calității de membru de sindicat, e nevoie de argumente so­lide, de muncă.

 

Ion Pîrgaru, președintele Federației Sin­dicatelor din Comunicații (FSCM), spune, nu fără mândrie, că are norocul de a lucra cu oameni insistenți, ambițioși în sensul bun al cuvântului, care știu ce vor.

„Acum câțiva ani, o parte dintre angaja­tele de la „Moldtelecom”, femei de serviciu, menajere, au fost transferate cu munca la Aeroport, în cadrul firmei de outsourcing „Terra Facility” (care se numea altfel inițial). Femeile au văzut că acolo nu aveau contract colectiv, își pierduseră facilitățile și condițiile avantajoase de care beneficiau anterior. Au venit un grup de doamne și s-au rugat să le primim în sindicat, fiindcă s-au convins că numai astfel își vor putea apăra drepturile. Le-am sugerat să facă o adunare, să-și alea­gă un lider, să-și înregistreze organizația, să fie totul ca la carte, perfect legal. Așa au și făcut. Au venit menajere de la aeroport, de la bănci, de la Registru, de la Metro, chiar și de la întreprinderi din Bălți, care și-au cre­at propria organizație sindicală, aderând la FSCM. Inițial, erau vreo 200 de angajate, toate membre de sindicat, acum sunt peste 550”, a relevat Ion Pîrgaru.

Vinerea trecută, FSCM a organizat, la In­stitutul Muncii, un seminar de informare a membrilor de sindicat din domeniul servicii­lor de cleaning (curățenie și menaj), cu tema „Reforma sistemului de pensii în Moldova”.

Liderul FSCM le-a familiarizat pe parti­cipante cu situația la zi. Dânsul a comunicat celor prezenți despre acțiunile întreprinse de sindicate în vederea neadmiterii implemen­tării unor reforme în sistemul de pensii în va­rianta propusă de guvernanți, care ar afecta interesele salariaților, membri de sindicat.

Sergiu Iurcu, vicepreședinte al Depar­tamentului protecție social-economică de la CNSM, formator la seminar, a adus la cunoștința

participantelor proiectul de lege privind reforma sistemului de pensii în Repu­blica Moldova și a vorbit despre poziția sin­dicatelor în această problemă. El le-a expli­cat sindicalistelor drepturile și posibilitățile de a-și apăra interesele pe cale legală.

Potrivit lui Sergiu Iurcu, sindicatele sunt categoric împotriva majorării vârstei de pensionare atât pentru femei, cât și pentru bărbați, deoarece speranța de viață în Repu­blica Moldova este la un nivel foarte jos în comparație cu alte țări.

Astfel, conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2015, speranța de viață a constituit 75,5 ani pentru femei și 67,5 ani pentru bărbați. Totodată, studiile făcute de Centrul de Cercetări Demografice arată că speranța de o viață sănătoasă pentru bărbații în vârstă de 15-19 ani este de 54,1 de ani, iar pentru femei – de 62 de ani.

După cum s-a mai menționat la seminar, la vârsta de 63 de ani, la care prevede noul proiect de lege ieșirea la pensie atât pentru femei, cât și pentru bărbați, productivitatea muncii nu mai poate fi asigurată la nivelul necesar.

În cadrul discuțiilor, participantele au avut posibilitatea să adreseze întrebări formato­rului și au primit răspunsuri competente.

Natalia Crețu, președinta organizației sin­dicale de la SRL „Terra Facility”, ne-a spus că FSCM le ajută „în rezolvarea problemelor vitale. Se organizează lucruri bune, instruiri. Un om bine informat nu poate rămâne dez­armat în fața angajatorului. Avem colege cu studii medii speciale, unele au chiar studii superioare, care știu ce înseamnă legislație, Codul muncii, contractul colectiv”.

Ion Pîrgaru a adăugat, în context, că dacă există înțelegere, dar și insistență în respec­tarea drepturilor, poate fi rezolvată orice problemă. „Am întâlnit chiar și directori de întreprinderi care au lăsat să se înțeleagă că le e mai ușor să lucreze cu colectivul dacă acesta are organizație sindicală. Explicația e că el nu are timp să discute cu fiecare despre problemele comune, dar cu un reprezentant al sindicaliștilor le poate soluționa mai ușor. De pildă, cu compania Ericsson am negociat mult ca angajatelor transferate de Moldcell și Orange să le fie menținute înlesnirile de care beneficiau anterior. Și am reușit, prin muncă tenace, cu răbdare”.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand