28 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Și cei care ne apără viața și patrimoniul au nevoie de sprijin

Loading
Без рубрики Și cei care ne apără viața și patrimoniul au nevoie de sprijin
Și cei care ne apără viața și patrimoniul au nevoie de sprijin
serviciul-paza-de-stat

Foto: arhivă personală

Sindicatul „Servicii Pază și Detectivi” (SSPD), deși este tânăr, fiind creat în 2011, numără în prezent circa 3500 de membri. Este remarcabil că 98% din salariați sunt sindicaliști. Liderii sindicali spun că le-a reușit să-i convingă prin fapte că este pentru binele lor să adere la sindicat. Salariații și-au dat seama că e mai dificil să-și apere singuri drepturile și au decis să încredințeze acest lucru sindicatelor.

 

 

Serviciul de pază necesită multe eforturi, dar și implică multe riscuri. Din acest motiv, se acordă o atenție foarte mare instruirii continue. În temeiul Legii 283 din 2003 cu privire la activitatea de pază și detectivi, de câteva ori pe an, gardienii publici și șoferii grupelor operative se întrunesc la lecții teoretice și ședințe practice.

Gheorghe Gandrabur, vice-președinte al SSPD, susține că poligonul este locul unde se întrunește tot efectivul și e momentul potrivit pentru discuții pe teme sindicaliste. „În cadrul discuțiilor abordăm tot felul de subiecte: de la recrutare până la consolidarea organizațiilor primare. Acolo e singurul loc unde putem convoca majoritatea salariaților”, menționează Gheorghe Gandrabur. Majoritatea efectivului îl constituie gardienii publici și șoferii grupelor operative. Ei sunt împărțiți în diferite grupe de studii, gardienii grupurilor de intervenție, gardienii care fac paza cu arma la obiective de importanță strategică și șoferii grupelor operative.

 

g_cnsm

Salariații și-au dat seama că e mai dificil să-și apere singuri drepturile și au decis să încredințeze acest lucru sindicatelor

 

 

La „Servicii Pază”, procesul de studii în general are loc conform unui plan anual bine pus la punct. Aici este inclusă pregătirea generală, deontologia profesională și protecția salariaților în domeniul securității și sănătății în muncă, pregătirea medicală în vederea acordării primului ajutor, pregătirea specială în grupele de studii etc.

În cadrul formării profesionale continue sunt incluse, neapărat, teme și subiecte cu referință la sindicalizare. „Discutăm, de exemplu, despre locul și rolul persoanei responsabile de resurse umane în cadrul entității economice. Apoi, urmează subiectul despre locul și rolul sindicatelor în societate. La această temă s-a discutat la cursurile de instruire din luna februarie. Este foarte important că noi facem o simbioză foarte strânsă între subiectele de specialitate și cele sindicale”, adaugă Gheorghe Gandrabur.

 

Despre rolul organizației sindicale

 

„Luptăm pentru drepturile social-economice ale salariaților, membri de sindicat. Mărirea salariului, îmbunătățirea nivelului de trai, a condițiilor de muncă, protecția sănătății și securitatea muncii – sunt probleme cu care se confruntă salariații și fac parte din activitatea profesională și nu numai. Organizăm și activități ce se înscriu în modul de viață sănătos. Anual participăm la spartachiada republicană. Acordăm ajutor material în situația în care salariații membri de sindicat au suportat mari cheltuieli legate de întremarea sănătății, oferim bilete de tratament la sanatorii. Avem grijă și de odihna copiilor salariaților în timpul verii și în vacanțe din alte perioade”, povestește Gheorghe Gandrabur în câteva fraze ce preocupări are zilnic.

Vicepreședintele SSPD susține că, muncind cot la cot cu ceilalți salariați, le cunoaște problemele, preocupările și nu așteaptă să fie sesizat de cineva. De exemplu, în ultima perioadă sunt preocupați să-i scutească pe salariați de anumite cheltuieli pe care trebuie să le suporte la obținerea permisului de portarmă sau la prelungirea termenului acestuia.

 

serviciul-paza-si-detectivi

Foto: arhivă personală

 

„Conform legii 130, sunt unele modificări care pun gardianul public în dificultate financiară serioasă. Gardianul public pune corect întrebarea: cine plătește bani pentru obținerea sau prelungirea termenului permisului de portarmă: angajatorul sau gardianul? Poziția sindicatului e că trebuie să achite angajatorul, deoarece acesta are nevoie ca gardianul să meargă cu arma la serviciu”, povestește Gheorghe Gandrabur. 

Pentru a soluționa această problemă, a fost creată o comisie mixtă, în cadrul căreia se caută soluțiile ce se impun. Potrivit noii legi, la obținerea permisului de portarmă, sau la prelungirea termenului acestuia, o dată la trei ani, gardianul public este nevoit să achite din propriul bu-zunar circa 1300 de lei, inclusiv 350 de lei pentru avizul psiholo-gului. În plus, organul de poliție teritorial nu va elibera permis de portarmă fără un certificat de instruire, eliberat de Centrul pregătire de foc al CSC Dinamo. Din luna octombrie anul curent, instruirea va dura două zile și va costa 760 de lei. În plus, salariatul va avea nevoie de bani pentru cazare, diurnă și deplasare tur-retur pe această perioadă.

Gheorghe Gandrabur speră că în viitorul apropiat va veni cu vești bune, pentru că aproape că e sigur că membrii comitetului sindical vor reuși să-l convingă pe angajator să accepte aceste cheltuieli suplimentare. Sindicaliștii au propus ca fiecare gardian să încheie un contract adițional la Contractul individual de muncă prin care să-și asume angajamentul să activeze trei ani de zile din momentul obținerii permisului de portarmă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand