19 aprilie 2024
Chisinau
Sanatate

Sfaturi naturiste. Proprietăţile ceaiului din frunze de gutui

Loading
Sanatate Sfaturi naturiste. Proprietăţile ceaiului din frunze de gutui
Sfaturi naturiste. Proprietăţile ceaiului din frunze de gutui
meduza.io

meduza.io

 

Mulți dintre dvs. cunosc rețeta magică de pre­gătire a dulceții din gutui. Însă probabil nu v-ați dat seama că sunt foarte benefice pen­tru sănătate și frunzele acestui fruct miracu­los. Dacă fructele pot fi recoltate toamna, apoi frunzele deja sunt bune de prelucrat.

 

Ceaiul din frunze de gutui este un ceai mai puţin obişnuit, dar asta nu-l face mai puţin eficient de­cât alte remedii naturale atunci când vine vorba de combaterea unor probleme de sănătate precum tu­sea, diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială.

Frunzele de gutui reprezentau o adevărată sur­să de sănătate în antichitate, cu ajutorul lor fiind tratate zeci de boli de medicii acelor timpuri. În­suşi Avicenna, autoritate de necontestat în ştiinţe­le medicale de demult, le utiliza nu numai pentru tratamentul pacienţilor săi, ci şi în scop profilactic, pentru prevenirea îmbolnăvirii. În prezent, specili­aliştii în biochimie studiază cu mult interes propri­etăţile lor terapeutice, pentru a le pune în valoare efectele sanogene. În bună parte, beneficiile frun­zelor de gutui se datorează acizilor organici, dintre care acidul quinic are cea mai mare concentraţie (aproximativ 72%), fiind urmat de acizii citric (circa 13%), oxalic, malic, fumaric şi shikimic.  În frunzele gutuilor se mai găsesc numeroşi alţi compuşi fito­chimici cu acţiune antioxidantă şi antiinflamatorie dovedită, precum quercitina şi rutinul.

Astfel, frunzele se utilizează  terapeutic la dia­betul zaharat. Infuzia din frunzele de gutui poate fi o soluţie simplă şi la îndemână pentru normali­zarea nivelului de zahăr în sânge. Aceasta se pre­pară dintr-o lingură de frunze mărunţite la o cană de apă clocotită. După ce se răceşte, soluţia se fil­trează şi se administrează porţionat, de trei ori pe zi. De asemenea, frunza de gutui poate fi folosită la tuse şi astm.  Infuzia din funze de gutui, usca­te şi măcinate, preparată dintr-o linguriţă la o cană de apă fierbinte constituie un remediu des folosit pentru calmarea tusei convulsive în cazul adulţilor, chiar şi în situaţiile grave. Şi-a dovenit utilitatea şi în crizele de astm. Totodată, ele se folosesc și la hi­pertensiune arterială, când frunzele de gutui conţin substanţe cu acţiune vasodilatatoare, ceea ce de­termină scăderea presiunii arteriale. Prin urmare, ele pot fi folosite pentru controlul hipertensiunii. În acest scop, acestea pot fi folosite fie sub formă de macerat, fie sub formă de tinctură. La combaterea infecţiilor gastrointestinale şi a diareii, a procesului inflamator la nivel gastrointestinal, se prepară ur­mătorul remediu din frunze de gutui: se pun cinci grame de frunze uscate în 200 ml de apă clocotită şi se menţine soluţia în baie de aburi timp de 20 de minute; după ce se răceşte, se completează cu apă fiartă şi răcită până la volumul iniţial. Din această soluţie se iau câte două linguri de trei ori pe zi. Tot­odată, frunzele pot fi folosite la utilizarea ceaiului din frunze de gutui în scop cosmetic. Infuzia plăcut parfumată din frunze de gutui este şi un extraordi­nar tratament pentru întărirea părului şi combate­rea mătreţei. În formă concentrată, aceasta conferă o frumoasă nuanţă brună părului închis la culoare.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand