Sfaturi naturiste. Prazul este un „aliment pentru zei”

vocea.md
Vocea Poporului, 10.02.2018

   

diet-health.info

diet-health.info

 

Prazul este o plantă erbacee bie­nală, leguminoasă, originară din zonele vecine Mării Mediterane (Egipt, Grecia şi Asia Mică). Prin­cipala caracteristică a plantei este bulbul mare, din care se desprin­de rădăcina, care are forma firoa­să, de „mustăţi”.

 

Prazul se foloseşte în gastronomie pentru prepararea diverselor tipuri de mâncăruri şi salate, dar poate fi administrat şi în scop terapeutic, be­neficiind de numeroase substanţe cu potenţial vindecător. În scop fitotera­peutic se utilizează bulbul şi seminţe­le. Prazul conţine apă 87-90%, hidraţi de carbon, proteine, glucide, lipide, glucoză, fructoză, zaharoză, grăsimi, substanţe minerale, ulei volatil, sapo­nine şi vitamine (C, PP, B6).

Având rol antiseptic, bacteriostatic, planta stimulează imunitatea, scade riscul cancerului de colon, prostată, sân, ovarian, are efecte laxative, ver­mifug, emolient,  efect expectorant, diuretic, favorizează eliminarea toxi­nelor din organism,  lubrifiază pereţii intestinali, antiinflamator, antiseptic, hipotensiv, hipoglicemiant, tonic şi vasodilatator. Trebuie să ținem cont că prazul consumat ca atare sau de­coctul din frunze poate ajuta la înlă­turarea gripei, anginei, afecţiunilor cardiace, arterite, astmului bronşic, bronşitelor, traheitelor, laringitelor, constipaţiei, enterocolitelor, atoniei digestive. Sub formă de cataplasmă, compresă, spălături locale, planta aju­tă la vindecarea furunculelor, plăgilor, panariţiului, abceselor şi piodermitei. Dar prazul şi preparatele fitoterapeu­tice din această plantă sunt contrain­dicate în litiaze renale sau biliare din cauza oxalaţilor.