Sfaturi naturiste. Pătrunjelul miraculous

vocea.md
Vocea Poporului, 18.03.2018

   

fitaudit.ru

fitaudit.ru

 

Pătrunjelul conţine mai mult fier decât spanacul şi mai mult fluor decât orice alt aliment, contribu­ind la menţinerea unei danturi şi a unei osaturi puternice. De aseme­nea, o legătură de pătrunjel fur­nizează mai multe proteine decât două ouă, devenind un aliat în curele de slăbire, dând senzaţia de saţietate.

 

Deseori, pătrunjelul este subapreci­at, deşi are importante calităţi nutriti­ve şi paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile acestuia şi îl fo­losesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mâncăruri.Se utilizează rădă­cina, frunzele şi fructele (seminţele). El conţine mai multă vitamina C decât lămâia, portocala sau varza, la care se adaugă vitaminele A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K şi E. De asemenea, este o sursă importantă de glucide, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, mag­neziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide şi flavonoizi.

Este un puternic antioxidant, deto­xifiant, antialergic, antitumoral, tonifică ficatul, stimulează activitatea ve­zicii biliare, fluidifică secreţiile, anti-spastic, relaxează fibrele musculare netede intestinale, gastrice, bronşice, întăreşte sistemul imunitar, are efect vasodilatator, regenerează peretele vascular, menţine elasticitatea vase­lor, are efecte afrodisiace şi asigură o bună funcţionare a aparatului genital. De asemenea, pătrunjelul limitează procesele inflamatorii, are efect an­tirahitic, vermifug, diuretic, neutra­lizează efectele intoxicaţiei cu tutun, alcool, alimentaţie excesivă cu carne şi conţine uleiuri volatile cu efect anti­tumoral.

Consumat crud sau sub formă de infuzie, decoct, pătrunjelul este efi­cient în tratarea edemelor, infecţiilor, asteniei, tulburărilor de circulaţie san­guină, hipertensiunii, bolilor reuma­tice, anorexiei, meteorismului şi co­licilor abdominale, astmului bronşic, respiraţiei urât mirositoare. Frunzele şi tulpinile de pătrunjel neutralizează şi ajută la eliminarea toxinelor din or­ganism şi sunt eficiente în toate afec­ţiunile ficatului, inclusiv la ciroze sau hepatite, distrugând germenii pato­geni şi chiar diferite virusuri.

În plus, datorită calităţii sale de excelent antioxidant, pătrunjelul con­sumat zilnic de trei ori pe zi, câte 20 ml de suc împreună cu alte sucuri naturale, ajută foarte mult la vindeca­rea cancerului. Sucul proaspăt se poa­te consuma în timpul tratamentului cu citostatice, ajutând la diminuarea efectelor negative ale medicamentelor şi la distrugerea celulelor canceroase.