20 aprilie 2024
Chisinau
Sanatate

Sfaturi naturiste. Ce boli se pot trata cu pătlagină

Loading
Sanatate Sfaturi naturiste. Ce boli se pot trata cu pătlagină
Sfaturi naturiste. Ce boli se pot trata cu pătlagină

patlagina

 

Cunoscută şi drept iarba bubei ori iarbă grasă, pă­tlagina este un ajutor de nădejde în tratarea mul­tor boli, fiind folosită încă de pe vremea strămoşi­lor noştri ca medicament natural.

 

Calmează pielea iritată şi înţepăturile de insect

 

Pătlagina este bogată în uleiuri volatile, fiind indicată în tratarea iritaţiilor pielii. Fierbi o mână de frunze proas­pete într-un litru de apă, până ce dă în clocot. Înmoi un tifon în acest amestec şi aplici pe zonele cu probleme. De ajutor este şi unguentul de pătlagină, care se găseşte la magazinele cu produse naturale. Crema este utilă şi în tratarea hemoroizilor. În cazul înţepăturilor de insecte, aplici frunze proaspete de pătlagină direct pe locul afec­tat, pentru a reduce inflamaţia, senzaţia de mâncărime şi de usturime. Pentru un efect mai rapid,aplică pe zona afectată frunze de pătlagină zdrobite.

 

Reduce colesterolul

 

Planta este de ajutor şi persoanelor care au nivelul ri­dicat al colesterolului „rău“, pentru că ajută la reducerea valorilor acestuia. Se beau câte trei căni de ceai de pătla­gină în fiecare zi, într-o cură de o lună. Ceaiul se prepară din două linguriţe de frunze uscate peste care pui 200 ml de apă clocotită. Laşi la infuzat 10-15 minute.

Şi cei care suferă de hipertensiune arterială şi ate­roscleroză pot folosi acest remediu. Efectele benefice pentru inimă se datorează conţinutului de potasiu, mag­neziu şi zinc. Bei câte două căni de ceai pe zi, o lună de zile. În caz de stomatite, încearcă gargara cu infuzie de pătlagină, care se face din două lin­guri de frunze uscate și mărunțite, la 250 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat 10-15 minute. Faci gargara când infuzia este la temperatura camerei. Repetă procedeul de 3-4 ori pe zi, până când apar îmbunătățiri.

 

Tratează tusea

 

Siropul de pătlagină este un remediu eficient pentru tratarea tusei, căci are efecte calmante şi expectorante, datorită mucilagiilor pe care le con­ţine. Iei o mână de frunze proaspete de pătlagină şi le pui la fiert, în 500 ml de apă. Laşi să fiarbă la foc mic, jumătate de oră, după care iei de pe foc şi strecori. Când s-a răcit, amesteci cu 100 ml de miere, apoi pui conţinutul într-o sticlă, pe care o ţii într-un loc răcoros. Se iau două-trei linguriţe pe zi.

 

Utilă în laringite

 

Frunzele de pătlagină au în compoziție un com­pus numit aucubină, care are puternice proprietăţi antibacteriene şi antitusive. Este un aliat valoros dacă suferi de bronşită, laringită sau faringită. Pre­pari o infuzie, pe care o bei de 2-3 ori pe zi. Peste o lingură de plantă mărunţită torni o cană cu apă fierbinte. Laşi la infuzat 15 minute, după care bei.

Poţi face şi gargară de pătlagină, care mai este indicată şi celor care suferă de stomatită.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand