Sfatul economistului. Depunerile de la BEM sunt eliberate proprietarilor de drept

vocea.md
Vocea Poporului, 06.07.2017

   

Foto: moldova24.info

moldova24.info

 

Părinții mei au decedat, ultimul fiind tatăl, care avea bani depuși în Banca de Economii a Moldovei. Banca s-a lichidat și eu, ca moștenitor, am o întrebare. Se mai indexează depunerile bănești ale populației și unde pot să mă adresez?

 

Vasile Drăgan, Bălți

 

Potrivit legislației în vigoare, cetățenii Republicii Moldova bene­ficiază în continuare de indexarea depunerilor bănești ale populației de la Banca de Economii, înregis­trate la situația din 2 ianuarie 1992. Actualmente se derulează a doua etapă de indexare. Prima etapă s-a încheiat practic în anul 2011. În pri­ma etapă, s-au indexat, pentru pri­ma mie de ruble a soldului cumula­tiv din toate conturile deținute de un deponent în raport de 1 rublă:1 leu. Iar în a doua etapă, după pla­ta sumei indexate pentru prima mie de ruble, tuturor deponenților le este achitat soldul ce depășește prima mie de ruble în raport de 2,5 ruble:1 leu, așa cum o cere Legea nr.1530-XV din 12 decembrie 2002.

Ministerul Finanţelor a iniţiat plata sumelor indexate pentru de­ponenţii Băncii de Economii care au depus cereri de înregistrare până la sfârşitul lunii aprilie anul curent. Astfel, din data de 29 mai îşi pot ri­dica banii persoanele care se înca­drează în următoarele categorii de vârstă: deponenții născuți până în anul 1991 inclusiv – sumele indexate aferente primei etape;  deponenții născuți până în anul 1936 inclusiv – sumele indexate pentru etapa a doua.

Deponenții născuți până în anul 1991 inclusiv, care au depus cereri pentru indexare, pot 

face acest lu­cru la orice oficiu/agenție a ÎS „Poșta Moldovei”, având asupra lor actul de identitate și libretele de econo­mii ale conturilor deschise până la 1 ianuarie 1992.

Moștenitorul va prezenta supli­mentar certificatul de deces al de­ponentului și copia certificatului de moștenitor, autentificată notarial (în cazul lipsei dispoziției testamen­tare), iar reprezentantul – procu­ra, întocmită în modul stabilit de legislație.

 

Ana MOLDOVANU,

consultant principal în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului "Vocea poporului"!
Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96, precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpresa SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.