28 martie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul economistului. Condițiile în care se acordă pensia de urmaș

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul economistului. Condițiile în care se acordă pensia de urmaș
Sfatul economistului. Condițiile în care se acordă pensia de urmaș
libertatea.ro

„Sunt pensionară pentru limită de vârstă cu o pensie de 1200 de lei. În 2017, soțul și-a stabilit pensia pentru limită de vârstă, care este de patru ori mai mare decât a mea. Cu două luni în urmă, soțul a decedat în urma unui infarct miocardic, copii nu avem. Spuneți-mi, vă rog, am eu dreptul la pensia soțului? Altfel, nu știu cum o să mă descurc cu facturile pentru servi­ciile comunale. Specificați, vă rog, cine are dreptul la pensie de urmaș?”
 
Galina Iarmurache, Chișinău

 

Ana MOLDOVANU

consultant superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Da, conform legislației, dumneavoas­tră aveți dreptul la 50 la sută din pensia soțului, dacă ați avut cel puţin 15 ani de căsnicie cu persoana decedată și nu v-ați recăsătorit.

În baza secțiunii 4 a Legii nr. 156 din 14.10.1998 privind sistemul public de pen­sii, pensia de urmaș se acordă dacă persoa­na decedată beneficia de pensie pentru li­mită de vârstă sau de pensie de dizabilitate ori îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii de dizabilitate. Pensia de urmaş se stabileşte în cazul în care întreţinătorul, decedat în urma unei boli generale, a reali­zat un stagiu de cotizare care i-ar fi acordat dreptul la stabilirea pensiei de dizabilitate.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand