28 martie 2024
Chisinau
Dialoguri

Sepp Wall-Strasser: Abordarea în grup a problemelor este misterul acestei şcoli

Loading
Dialoguri Sepp Wall-Strasser: Abordarea în grup a problemelor este misterul acestei şcoli
Sepp Wall-Strasser

Foto: vocea.md

Proiectul-pilot şcoala Sindicală a finalizat cu succes. Cu această ocazie am discu­tat mai multe aspecte ale activităţii acesteia cu coordonatorul de proiect Şcoala Sindicală, director executiv Uniunea Sindicatelor din Austria, Sepp Wall-Strasser.

 

– De când şi cât de des vizitaţi Moldova graţie acestui proiect?

– Prima dată am venit în Republica Moldova în 2006. De atunci cred că am fost aici de vreo şase ori. Ultimele 15 luni, veneam la fiecare trei luni pentru că ne pregăteam de asigurarea proiectului și am rămas aici ca să organizez evenimentul. Am mai fost aici şi în calitate de forma­tor.

– Ce argumente puteţi aduce pentru afirmaţia că Şcoala Sindicală este varianta cea mai bună și că proiectul este unul perfect?

– Nimic nu e perfect. În primul rând înveți în grup, iar grupul te aju­tă să avansezi pe plan personal, să obții anumite competențe sociale. În cadrul seminarelor abordam și teme politice. De asemenea, grupul te ajută să vorbești deschis despre dificultăți, să le discuți și să ceri părerea celorlalți. În opinia mea, acesta este misterul școlii. În al doilea rând, înveți lucruri noi, pe care nu le puteai să le știi din afară, noi discutăm despre dificultățile spațiului european, deci este o școală internațională. În al treilea rând, democrația este făcută de oameni democrați, scopul mișcării sindicale este de a ține membrii de sindicat acasă și să le dăm o speranță celor care au rămas aici. Mulți emigrează. Nu sunt contra, dar trebuie să încercăm să-i motivăm să rămână în Moldova pentru a construi societatea civilă sau pentru a participa la schimbarea ei.

– Cum vi s-au părut participanții?

– Erau foarte activi. Uneori chiar prea activi (zâmbeşte). Dintr-o parte e rău pentru că dezbaterile au durat mult timp, dar în același timp, acest lucru denotă faptul că ei au învățat ceva nou. Școala nu impune limite de vârstă. Se poate înscrie cine are dorință, desigur cu condiția că este membru de sindicat. Prioritate au tinerii, dar oricine este binevenit.

– Ce mesaj aveţi pentru absolvenți, aşa ca vara să nu le topească din elanul sindical?

– Va fi o adresare cu două aspecte. Trebuie să continue de a mai veni pentru a fi interesați să muncească pentru sindicate. Pe de altă parte, ei, dar și Institutul Muncii, împreună cu CNSM, trebuie să le creeze noi oportunități pentru alte seminare, școli și activități de genul acesta.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand