29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Şefii întreprinderilor de stat, remuneraţi în funcţie de performanţe

Loading
Без рубрики Şefii întreprinderilor de stat, remuneraţi în funcţie de performanţe
salarii

Foto: economica.net

Salariile conducătorilor de întreprinderi care au capi­tal integral sau majoritar de stat, dar şi de firme mo­nopoliste, vor fi stabilite în funcție de rezultatele eco­nomice înregistrate şi vor fi de trei-cinci ori mai mari faţă de nivelul retribuţiei medii lunare pe companie. O hotărâre în acest sens a fost aprobată recent de Guvern.

 

 

Documentul propune ca drept indicatori principali de evaluare a rezultatelor activităţii desfă-şurate de întreprinderi să ser­vească volumul vânzărilor, ve­nitul din acestea și profitul net, precum și alte criterii specifice întreprinderilor. Salariile vor fi stabilite de consiliile de admi­nistrare ale instituțiilor sau ale societăților pe acțiuni.

Aceeaşi hotărâre de Guvern se referă și la șefii întreprinde­rilor de stat care au funcții de reglementare a pieței serviciilor, tarifelor și taxelor, de eliberare a licențelor, certificatelor și per­miselor. În cazul lor, retribuțiile vor rămâne constante de la an la an și nu vor depăși valoarea a trei salarii medii pe întreprindere.

Cât despre premii, acestea nu pot depăși în sumă mărimea a șase salarii lunare de funcție pe an şi vor fi stabilite în corespun­dere cu rezultatele economice-fi­nanciare anuale.

 

Citește și: De la 1 Mai, cuantumul salariului minim în sectorul real va сonstitui 1650 de lei

 

Printre unităţile avizate se enumeră Întreprinderea de Stat „Cadastru”, Camera Înregistrării de Stat, Autoritatea Aeronautică Civilă etc.

Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sin­dicatelor din Moldova, a menţi­onat că decizia în cauză este una necesară şi este aşteptată de mai mult timp.

„Este binevenită limitarea acestor salarii, astfel încât ele să fie nu mai mari de trei sau cinci ori faţă de salariul mediu al unui lucrător de la întreprindere”, a accentuat Petru Chiriac.

Până acum nu a existat vreun document oficial care să regle­menteze salariile conducătorilor de întreprinderi de stat, ce ar tre­bui să fie raportate la retribuţia minimă sau la cea medie a unui angajat. Analiza sumelor respec­tive denotă că în prezent lefurile directorilor sunt mult mai mari decât cele medii pe întreprinderi. De exemplu, acum, la unele în­treprinderi, o treime din fondul de salarizare este îndreptată spre achitarea salariului conducăto­rului, iar două treimi – pentru salariile angajaţilor.

Trebuie ţinut cont şi de faptul că, odată cu trecerea la sistemul netarifar de salarizare, Ministe­rul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a promis că va elabora criterii de performanţă pentru fiecare sistem, întreprindere în parte, pe baza cărora vor fi sta­bilite majorările salariale, a con­chis vicepreşedintele CNSM.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand