18 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Securitatea şi sănătatea în muncă, prioritate pentru SLIU

Loading
Без рубрики Securitatea şi sănătatea în muncă, prioritate pentru SLIU
securitatea si sanatatea

Foto: vocea.md

Securitatea şi sănătatea în muncă rămâne a fi o proble­mă stringentă cu care se con­fruntă domeniul muncii în ţara noastră. Din acest con­siderent aceasta rămâne a fi un punct de bază pe agenda de lucru a sindicatelor. Re­cent, Consiliul Sindicatului Lucrătorilor din Industria Uşoară (SLIU) a desfăşurat şedinţa Comitetului Execu­tiv, unde s-a făcut bilanţul accidentelor de muncă pen­tru anul 2012 – prima jumă­tate a anului 2013.

 

La ședinţă a participat direc­torul general SA „Artima” Ale­xandra Can, președinţi ai comi­tetelor sindicale, reprezentanţii securităţii și sănătăţii în muncă de la întreprinderi. În prelimina­riile ședinţei, președintele Con­siliului Sindicatului Lucrătorilor din Industria Ușoară, Nadejda Rusnac, a menţionat necesitatea responsabilităţii fiecărui munci­tor la locul său de muncă. Afir­maţia a fost susţinută de către toţi cei prezenţi. Alexei Popov, inspectorul muncii din cadrul SLIU, a prezentat informaţia re­feritor la securitatea sănătatea în muncă din ramură pentru ul­tima perioadă. Astfel că potrivit datelor statistice, numărul acci­dentelor de muncă s-a micșorat de la 15 cazuri în 2011 până la 8 cazuri în ultima perioadă. „Şi co­eficientul frecvenţei accidentelor a scăzut de la 2,98 până la 1,76 per 1000 de muncitori”, a mai adăugat Alexei Popov. În aceeaşi ordine de idei, s-a micșorat nu­mărul cazurilor la întreprinderile cu risc înaintat de accidentare.

O serie de întreprinderi însă nu au înregistrat traume pe peri­oada de timp analizată. „În pri­ma jumătate a anului 2013, la în­treprinderile unde mai mulţi ani nu au fost înregistrate cazuri de accidente, s-au sesizat două ac­cidente de muncă”, a menţionat inspectorul muncii din cadrul SLIU, Alexei Popov.

 

g_cnsm

Numărul accidentelor de muncă s-a micşorat de la 15 cazuri în 2011 până la 8 în ultima perioadă

 

„Ambele cazuri însă au fost consimţite ca fiind din vina vic­timelor”, a mai adăugat domnia sa. În urma raportului prezen­tat, cei prezenţi s-au pronunţat asupra acestuia. Directorul ge­neral SA „Artima”, Alexandra Can, a precizat în detalii cauza și consecinţele accidentului de muncă produs la întreprinderea pe care o conduce. „ Accidentul s-a produs din iresponsabilitatea muncitorului. Pe patul de spital acesta și-a recunoscut vina, chiar și aşa întreprinderea a suportat cheltuielile necesare”, a menţio­nat doamna Can. Potrivit acele­eași surse, o metodă de depășire a pericolelor de accidentare este existenţa unor inspectori pentru securitate și sănătate în muncă din afara companiei. „Specialis­tul trebuie adus din exterior, fără birou propriu prezenţa zilnică la întreprindere. Pentru că aşa niciodată nu vei ști reala faţă a lu­crurilor, iar asta poate avea sfârșit tragic”, a adăugat doamna Can. Şi reprezentantul SA „Ionel” a ofe­rit detalii privind un accident de muncă. Potrivit acestuia acci­dentul s-a produs din neatenţie şi iresponsabilitate. Mai mult de atât persoana accidentată nu se afla la locul său de muncă.

Securitatea și sănătatea în muncă devine prioritate pentru toate sindicatele de ramură. Po­trivit președintelui Consiliului Sindicatului Lucrătorilor din In­dustria Ușoară, Nadejda Rusnac, este mai mult decât necesară o in­struire periodică a muncitorilor, a inspectorilor de muncă. „Acte­le normative privind securitatea și sănătatea în muncă trebuie să fie la orice întreprindere, iar cel mai important este responsabili­tatea muncitorului faţă de mun­ca sa și a altor colegi”, a conchis domnia sa. Accente au fost puse și pe faptul că în ultima perioadă s-au redus cheltuielile de orga­nizare a diverselor manifestaţii pentru securitatea în muncă şi prevenirea accidentelor. Astfel că micșorarea s-a produs de la 6 mil. 700 mii lei până la 2 mil. 770 mii lei. „Acest fapt nu poate să nu stârnească controverse, pentru că direct influenţează factorul prevenirii accidentelor de mun­că protecţiei sănătăţii la locul de muncă”, a conchis inspectorul de muncă din cadrul Consiliului Sindicatului Lucrătorilor din In­dustria Ușoară, Alexei Popov.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand