
Foto: arhivă personală
Mai multe activităţi realizate de la începutul acestui an de reprezentanţii Federaţiei „Sindicons” au contribuit la îmbunătăţirea situaţiei din cadrul întreprinderilor din ramura construcţiilor şi materialelor de construcţie în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Specialistul principal pe securitate şi sănătate în muncă de la aceeaşi federaţie, Tudor Rusu, a precizat pentru „Vocea poporului” că acţiunile respective au fost efectuate în cadrul proiectului „Planificare, monitorizare şi evaluare”, implementat cu suportul financiar al Federaţiei Sindicatelor Creştine din Olanda şi al „Sindicons”.
Una din principalele activităţi desfăşurate în context ţine de evaluarea riscurilor profesionale. În acest sens, au fost identificate 14 întreprinderi la care a fost efectuat acest tip de evaluare, cu participarea specialiştilor de la „Sindicons” şi a reprezentanţilor sindicatelor de la unitate.
Evaluarea s-a axat pe riscurile existente în cadrul diferitelor profesii, dar şi pe lucrările efectuate de salariaţi în timpul orelor de serviciu. Concluziile formulate în urma acestei activităţi permit să fie elaborate recomandări privind echipamentul de lucru şi de protecţie ce trebuie să fie folosit de lucrători şi ce este necesar să întreprindă conducătorii de unităţi pentru a diminua la minimum sau a evita riscurile profesionale.
![]() | Un consiliu va coordona activitatea comitetelor pentru securitate şi sănătate în muncă |
Concomitent, au fost întreprinse acţiuni de atestare a locurilor de muncă la întreprinderile care nu au făcut acest lucru pentru ultimii cinci ani. Astfel, Federaţia „Sindicons” a încheiat un contract cu o firmă licenţiată, care a efectuat măsurări de laborator la locul de muncă pe banii prevăzuți în cadrul proiectului sus-menţionat.
Procesul de atestare a avut deja loc la una dintre unităţile din acest domeniu. În același timp, activităţi similare au fost planificate şi urmează să fie realizate la alte şase companii. Angajatorii acestor întreprinderi sunt interesaţi să conlucreze în această direcţie cu sindicatele, care suportă cheltuielile pentru lucrările de atestare a locurilor de muncă.
Cu suportul din partea aceluiaşi proiect, pe lângă Comisia de ramură pentru consultări şi negocieri colective, a fost creat un consiliu pentru securitate şi sănătate în muncă. Acesta are scopul de a coordona activitatea comitetelor pentru securitate şi sănătate în muncă, ce sunt create în cadrul întreprinderilor din ramură care dispun de organizaţii sindicale.
În 2013 şi pe parcursul acestui an, preşedinţii şi membrii acestor comitete au fost instruiţi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au învăţat cum să desfăşoare şi evalueze activităţile respective. În prezent, aceşti specialişti de la întreprinderi, în conlucrare cu reprezentanţii „Sindicons”, participă la elaborarea planurilor anuale de măsuri pentru asigurarea securităţii şi a sănătăţii în muncă la unităţile din ramura construcţiilor şi materialelor de construcţie.
Totodată, a fost creat un grup de lucru pentru elaborarea unui sistem de normare a muncii în această ramură, alcătuit din 12 reprezentanţi ai sindicatelor, patronatelor şi ai ministerului de resort. Sistemul respectiv urmează a fi definitivat şi finalizat şi va servi ca bază pentru stabilirea normelor de muncă.
Din şirul de activităţi desfăşurate în cadrul acestui proiect face parte şi editarea unei broşuri, intitulate „Zero accidente şi boli profesionale”. În această lucrare sunt descrise obligaţiile, drepturile şi unele reguli de comportament ce trebuie respectate de salariaţi în timpul efectuării diferitelor lucrări pentru evitarea pericole-lor de accidentare la locul de muncă.
De menţionat că, în prezent, în ţara noastră sunt 107 întreprinderi în cadrul cărora activează organizaţii sindicale afiliate Federaţiei „Sindicons”.