20 ianuarie 2020
Chisinau
Fără categorie

Se atestă o scădere a numărului de medici

Loading
Fără categorie Se atestă o scădere a numărului de medici
medici

Foto: vitalityhealthnewyork.com

 

Opt raioane din Republica Moldova se confruntă cu o lipsă acută de medici de familie. Pe lângă faptul că există un număr insuficient de personal la nivel naţional, se constată şi o distri­buire neuniformă a lor, cu concentrarea medicilor de familie în municipii şi insuficienţă în oraşe şi mediul rural, arată o analiză a Centrului Naţional de Management în Sănătate.

 

Printre raioanele care se confruntă cu o insuficiență a medi­cilor de familie este și raionul Căușeni. Centrul de sănătate din oraș are opt medici de familie care deservesc pacienții, însă rămân vacante alte opt locuri în trei sectoare ale orașului și cinci în satele din preajma orașului. Din lista raioanelor unde lipsesc medicii de familie face parte și raionul Sîngerei.  Cea mai gravă situație a fost la Pepeni, unde în ultimii ani sunt doar trei medici, în loc de șase.

De menționat că lipsa medicilor de familie este resimțită mai ales vara și în perioada concediilor. Deplasările săptămâ­nale la punctele medicale afectează procesul de muncă.

În prezent, în Republica Moldova sunt aproximativ 1700 de medici de familie, iar 40 la sută dintre aceștia au peste 55 de ani.

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com