29 martie 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Screening gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin

Loading
Cititorii ne scriu Screening gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin
Screening gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin
screening-gratuit

Foto: dejulmeu.ro

 

O cititoare a ziarului ne scrie că, de mai mult timp, doreşte să-şi facă o investigaţie ginecologică, dar nu se poate hotărî, pe fondul schimbărilor frecvente care au loc în sistemul de sănătate din ţara noastră. Nu demult însă a aflat din mass-media că examenele medicale de acest fel trebuie efectuate periodic şi că ar fi acoperite de poliţa de asigurare medicală.

 

În aceste condiţii, femeia ar vrea să ştie de ce asistenţă ar putea să bene­ficieze şi care este practica în această privinţă.

Potrivit unui ordin emis recent de conducerea Ministerului Sănătăţii, în­cepând cu data de 10 mai şi până pe 25 august, instituţiile medicale primare din ţara noastră vor desfăşura o cam­panie de efectuare a examenului gine­cologic profilactic. Această consultaţie medicală va fi făcută printr-o modali­tate nouă, ce constă în prelevarea ci­tologiei din mediul lichid, precizează reprezentanţii aceleiaşi instituţii.

Astfel, toate femeile cu vârsta cu­prinsă între 25 şi 61 de ani sunt îndem­nate să efectueze screening-ul colului uterin, pentru prevenirea îmbolnăvirii și depistarea la timp a cancerului cer­vical. În acest scop, femeile trebuie să se prezinte la cabinetul de examen gi­necologic profilactic, unde vor benefi­cia de testul citologic în mediu lichid. În cazurile în care pacientelor le va fi depistată vreo patologie, acestea vor fi examinate suplimentar prin colposco­pie.

Până atunci însă personalul medical responsabil de examinarea femeilor va fi instruit în tehnicile de recrutare a pacientelor şi de prelevare a probelor citologice din mediu lichid.

De menţionat că screening-ul colu­lui uterin este realizat o dată la trei ani şi este acoperit integral din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Practica a arătat că, 

prin in­termediul acestui examen medical, pot fi prevenite până la 80 la sută din cazu­rile de cancer de col uterin.

Programele de screening se vor des­făşura în conformitate cu prevederile Standardului naţional al procedurilor operaţionale privind screening-ul cer­vical. Prin aceste acţiuni, Ministerul Sănătăţii îşi propune să contribuie la micşorarea morbidităţii şi a mortalită­ţii prin cancer la femeile din Republica Moldova.

Anual, în ţara noastră sunt înregis­trate 300-350 de cazuri noi de cancer de col uterin. Totodată, în fiecare an, aproximativ 180 de femei decedează de cancer de col uterin din cauza că se adresează prea târziu la medic. Aceas­tă maladie se plasează pe locul şapte în structura bolilor oncologice.

Cancerul cervical afectează prepon­derent femeile tinere. Cele mai multe cazuri survin în perioada de vârstă cu­prinsă între 35 şi 60 de ani. Îngrijorea­ză şi faptul că mortalitatea provocată de cancerul cervical rămâne a fi foarte înaltă, pe fondul depistării canceru­lui în stadii tardive. De remarcat că aproape 60 la sută din cazuri sunt des­coperite în stadiile trei şi patru.

Datele statistice din Europa arată că, anual, aproape 60 de mii de femei dezvoltă cancer de col uterin şi jumă­tate dintre acestea decedează. La nivel global, cancerul de col uterin se situ­ează pe locul trei ca frecvenţă între formele de cancer în rândul femeilor, cu o incidenţă anuală de peste 530 de mii de cazuri noi şi 275 de mii de de­cese.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand