25 aprilie 2024
Chisinau
Auto

Șapte sfaturi utile pentru circulaţia pe timp de noapte

Loading
Auto Șapte sfaturi utile pentru circulaţia pe timp de noapte
Șapte sfaturi utile pentru circulaţia pe timp de noapte
conducem-noaptea

Foto: cache.zr.ru

Pentru cei mai mulţi dintre noi, condusul pe timp de noapte nu doar că este neplă­cut, dar cauzează şi oboseală suplimenta­ră. În plus, pericolul la care ne expunem este mult mai ridicat, riscul de accidente pe timp de noapte fiind de trei ori mai mare decât cel de pe timpul zilei.

 

 

Faza scurtă a unei ma­şini luminează între 30 şi 60 de metri, iar cea lungă poate ajunge în cele mai bune cazuri la 200 de metri, dar pe drumuri naţionale este greu să circuli mereu cu faza lungă. Atunci când conduci pe timp de noapte, trebuie să ai toate simţu­rile la capacitate maximă pentru a evita un accident. Mai jos, vă prezentăm câ­teva sfaturi utile.

 

Reglează farurile correct

 

Dacă ştii că trebuie să mergi pe timp de noapte, este bine să reglezi modul în care bat farurile maşinii tale. Un service specializat poate efectua această ope­raţiune în mai puţin de 30 de minute, iar costurile nu sunt deloc mari.

 

Reduce luminozitatea bordului

 

Toate maşinile sunt prevăzute cu un astfel de sistem, iar implementarea lui nu este deloc fără scop. Dacă exis­tă lumină în cadrul apropi­at, ochiul se va regla şi va distinge detaliile întuneca­te de la depărtare mai greu. De aceea, este recomandat chiar să stingeţi complet luminile bordului la drum lung.

 

Nu te uita direct în farurile maşinilor din faţă

 

Dacă faci asta, ochiul are nevoie de câteva fracţi­uni sau chiar secunde pen­tru a distinge din nou deta­lii întunecate de la distanţă mare. În acele momente, vizibilitatea spre înainte este serios afectată. Dacă se întâmplă asta, prima măsură este să reduci pre­ventiv viteza pentru câteva momente.

 

Curăţă geamurile foarte bine

 

Dacă mergi cu geamurile murdare sau uşor aburite pe timp de noapte, vei diminua cu mult vizibilitatea. Dacă nu ai o soluţie sau cârpe spe­ciale la îndemână, poţi în­cerca să foloseşti un ziar.

 

Foloseşte farurile de ceaţă fără să deran­jezi participanţii de tra­fic

 

Deşi utilizarea farurilor de ceaţă este chiar interzi­să în unele ţări atunci când fenomenul meteorologic nu se manifestă, în mo­mentele în care eşti obosit şi nu există trafic mare poţi utiliza proiectoarele la fel ca şi faza lungă: le porneşti doar când nu vin maşini.

 

Curăţă şi ajustează oglinzile retrovizoare

 

Dacă uneori pare un moft, pe timp de noapte oglinzile sunt foarte importante. În întuneric avem nevoie de mai mult timp pentru a distinge detaliile, iar oglin­zile murdare sau incorect reglate cresc aceşti timpi, în care privirea nu este spre înainte.

 

Nu conduce foar­te obosit şi nu focusa ochii spre acelaşi loc

 

Starea de oboseală este am­plificată pe timp de noapte, iar asta face ca siguranţa să fie afectată. Dacă eşti foar­te obosit, trage pe dreapta şi dormi, chiar şi pentru măcar 30 de minute. Ast­fel, ochii se relaxează, iar reflexele devin mai bune.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand