16 aprilie 2024
Chisinau
Social

Sanitarul-șef al Moldovei, determinat să-și dea demisia sub presiunea opiniei publice

Loading
Social Sanitarul-șef al Moldovei, determinat să-și dea demisia sub presiunea opiniei publice
Sanitarul-șef al Moldovei, determinat să-și dea demisia sub presiunea opiniei publice
europalibera.org

Scandal sanitar în plină pan­demie. Nicolae Furtună, me­dic sanitar șef al republicii, și-a dat demisia după ce a făcut, la un post TV, declarații ofensatoare la adresa per­soanelor decedate din cauza COVID-19. Deși și-a cerut scu­ze și nu intenționa să plece din funcție, spunând că nu a fost înțeles corect, în timpul ședinței Guvernului de marți, a anunțat despre plecarea sa.

Interimatul funcției de director al ANSP va fi asigurat de Vasile Guștiuc, care a îndeplinit funcția de director adjunct, inspector-șef sanitar de stat.

În dimineața zilei de marți, 8 septembrie, Nicolae Furtună a ieșit cu explicații în cadrul unui briefing de presă. El a menționat atunci că lumea nu l-a înțeles co­rect. În opinia sa, când a afirmat că au decedat de COVID-19 cei care erau o povară pentru ei și pentru cei din jur, nu a avut în ve­dere ceea ce au înțeles cu toții.

„Nu vreau să fiu judecat şi să nu par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur. Oameni care se chinuiau, în stadii terminale de cancer, în stadii avansate de diabet zaharat, cu patologii cardi­ovasculare. Acest lucru s-a întâm­plat şi în Italia, şi în Franţa, din ne­fericire, şi în Republica Moldova”, a declarat Nicolae Furtună la un post de televiziune.

Valul de nemulțumiri în urma declarațiilor făcute de directorul Agenției Naționale pentru Sănă­tate Publică (ANSP) a explodat pe rețelele de socializare. Demi­sia acestuia a fost cerută de toată lumea: analiști, medici, politicieni, oameni de rând.

Nicolae Furtună a hotărât că ar fi suficient să apară într-un briefing și să explice ce a avut în vedere. „Pornind de la sintagma „povară”, din punct de vedere medical, nu cea socială, eu vreau să vin cu compasiune și empa­tie față de cei care n-au înțeles mesajul meu și care cumva au fost afectați prin acest mesaj. Eu, încă o dată, îmi aduc scuze­le de rigoare persoanelor care au înțeles altfel decât am avut eu în vedere, expresia legată de pova­ra infecției COVID. Din punct de vedere medical, eu consider că este un termen corect. Din punct de vedere al compasiunii mele pentru persoanele care suferă, vreau să vă zic că, în 30 de ani de activitate, eu împreună cu colegii mei am fost alături de suferințele oamenilor. De fiecare dată, când am avut cazuri fatale, noi ne-am exprimat condoleanțele, compa­siunea, lucru pe care îl fac și în prezent. Sunt om viu, sufăr ală­turi de toate persoanele, alături de colegii mei, care s-au infectat cu COVID-19. Scopul ieșirii mele este de a-mi aduce scuzele de rigoare publicului larg pentru înțelesul cuvântului „povară”. Încă o dată remarc că povara medica­lă nu este legată de povara so­cială și de suferințele și necazul oamenilor în legătură cu infecția COVID”, a spus Furtună.

Nicolae Furtună a fost criti­cat inclusiv de foști miniștri ai Sănătății, de actualul ministru al Sănătății, de președintele Repu­blicii Moldova, chiar dacă acesta din urmă încalcă sfidător orice regulă de protecție împotriva COVID-19.

„Scuzele publice nu sunt de­loc suficiente atunci când, prin­tr-o declarație, afectezi moral un număr mare de oameni. Nu am obiecții față de activitatea dom­nului Furtună, știu că a muncit din greu în această perioadă pan­demică foarte complicată, dar declarația complet inadecvată pe care a făcut-o îi afectează grav credibilitatea pentru activitatea sa de mai departe. Consider că după această afirmație nu mai are calitatea morală să ocupe funcția de director ANSP și trebu­ie să demisioneze. Am transmis și Guvernului poziția mea și aștept o decizie conformă cu așteptările opiniei publice”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

A reacționat pe Facebook și ministra Sănătății, Viorica Dum­brăveanu, care i-a mulțumit lui Nicolae Furtună „pentru toată munca realizată în gestionarea situației epidemiologice, pentru profesionalism și dedicație”.

Vă amintim că, în cele șase luni de la înregistrarea primului caz de COVID-19, în Republica Moldova, peste 40.000 de persoane s-au infectat și circa 1070 și-au pierdut viața.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand