Sanatoriul „Nufărul Alb”, un izvor de întremare și fortificare

Elena Codreanu
Vocea Poporului, 29.04.2018

   

salina-cahul

 

La Staţiunea balneoclimaterică „Nufărul Alb” din oraşul Cahul vin să-şi întremeze sănătatea anual peste nouă mii de oameni. În 2017, numărul pacienţilor care au urmat tratament la staţiu­ne a fost cu 20 la sută mai mare decât în anul 2016.

Calitatea înaltă a serviciilor, preţul atrac­tiv şi atitudinea binevoitoare a personalului din instituţie atrag la „Nufărul Alb” nu doar pacienţi din Republica Moldova, dar şi din alte 17 state, inclusiv România, Rusia, Bela­rus, Italia, Israel, Turcia, SUA. În sanatoriu se tratează boli ale sistemului nervos central şi periferic, ale aparatului locomotor, apa­ratului cardiovascular, ale tractului digestiv, afecţiuni ginecologice, boli de piele.

Două premii de stat pentru calitatea serviciilor, premiile „Mercuriu” şi „Marca comercială a anului”, precum şi multe alte distincții constituie încă o dovadă că pa­cienţii care păşesc pragul „Nufărului Alb” sunt trataţi cu grijă şi respect.

La amiază, salina de la „Nufărul Alb” este 

arhiplină. Copii, adulți, persoane în etate, toţi se adună să respire în condiţii de microclimat al peşterilor ori al minelor de sare.

 

Cei care ajung o dată la „Nufărul Alb”, revin în continuare

 

Valentina Baltag a venit la „Nufărul Alb” tocmai din satul Corlăteni, raionul Râşcani. Ea ne-a povestit că, după procedurile de la sanatoriu, starea ei de sănătate s-a ame­liorat simţitor. „Aveam dureri de picioare, mâini, umeri, săruri la coloana vertebrală, respiraţie dificilă. Toate procedurile de care am beneficiat aici m-au ajutat să scap de dureri, iar mesele bogate care ni se oferă zilnic îmi amintesc de mâncarea de acasă. Salina m-a făcut să uit ce înseamnă boli respiratorii”.

Ion Mereuţă de la Hânceşti este un pa­cient fidel al sanatoriului „Nufărul Alb”, el vine să-şi întremeze sănătatea la staţiune în fiecare an, începând din 1995. „După procedurile de la „Nufărul Alb”, trec mult mai rar pe la farmacii. După salină, nu mă ia nici o viroză. Medicii şi asistentele medi­cale angajate aici dau dovadă de un înalt profesionalism, iar aceasta mă face să revin la staţiune. Tratamentul, condiţiile de caza­re, alimentaţia oferită prin munca întregii echipe care activează la „Nufărul Alb” vor fi pe placul celui mai pretenţios bolnav”.

Valentina Hanganu din Soroca ne-a spus: „De câte ori vin la „Nufărul Alb”, sunt tratată de un minunat colectiv de profe-sioniști, oameni care vorbesc prin atitudini, sunt întotdeauna la înălțime și ne-au creat de Sfintele Sărbători de Paști o atmosferă deosebită. Altfel zis, ne-au adus la sana­toriu o părticică de acasă. Dumnezeu i-a învestit cu o misiune nobilă, de a sta de veghe și de a ușura suferințele omenești. Sunt foarte mulțumită de serviciile oferite la staţiunea „Nufărul Alb” din Cahul.

Potrivit lui Vasile Scutelnic, medic-şef al staţiunii „Nufărul Alb”, speleoterapia este o metodă de tratament care constă în plasa­rea bolnavilor în condiții de microclimat al peșterilor ori al minelor de sare. Microcli­matul de saline exercită o acțiune stimula­torie asupra funcției sistemelor respirator și cardiovascular, asigură declanșarea proce­selor antiinflamatorii, hiposensibilizatoare și apariția efectului spasmolitic. Procesele  metabolice oxidoreductive se ameliorează, iar funcția glucocorticoidă a cortexului su­prarenal sporește, astfel că se echilibrează conținutul electrolitic al mediului intern al organismului. Inspirarea aerosolilor, care conțin clorură de sodiu, magneziu, calciu, precum și ioni de natriu, calciu, magneziu, exercită, în mare măsură, o influență pozi­tivă asupra sistemului respirator și a celui cardiovascular. Pacienții cu dereglări ale sistemului respirator își revin, în scurt timp, sub influența microclimatului de saline, deoarece conținutul de bioxid de carbon și al oxigenului în peșteră este mai mare decât în aerul atmosferic din exterior.

Normalizarea funcției cortexului su­prarenalelor și a metabolismului hidrosa­lin asigură micșorarea treptată a tensiunii arteriale la hipertensivii de gradele I și II. Efectul factorilor cumulați în condițiile mi­croclimatului de saline ameliorează starea clinică a bolnavilor, în special, a celor ast­matici, prin îmbunătățirea stării psihofizio­logice, diminuarea sau înlăturarea crizelor de astm, prin reducerea tusei și a dispneei, precum și a medicației.

Durata primei proceduri este de o oră, următoarele durează până la două-trei ore. O cură de tratament durează între 18 și 23 de ședințe.

Speleoterapia stimulează respirația pro­fundă, curăță și umezește plămânii, astfel încât procesele alergice și inflamatorii dis­par. Totodată, se întărește sistemul imuni­tar, se ameliorează activitatea sistemului cardiovascular, se îmbunătățește starea psihoemoțională a pacienților.

Tratamentul în salină este recomandat în special persoanelor care suferă de astm bronșic, bronșită cronică, emfizem pulmo­nar, pneumonie cronică, mucoviscidoză, rinită cronică vasomotorie, rinită alergică, sinuzită, frontită, otită, amigdalită, stări alergice, polinoză, dermatită atopică, neu­rodermită, eczemă, psoriazis, acnee, sebo­ree, distonie neuro-circulatorie, hiperten­siune arterială de gradele I și II, oboseală cronică, stres, depresie, anxietate, insom­nie, hipotiroidie.

Totodată, speleoterapia este contraindi­cată pacienților care suferă de boli respi­ratorii acute, însoțite de febră și intoxicații, tuberculoză pulmonară, boală hipertensivă de gradul III, maladii ale rinichilor, hiperti­roidie.

Elena Șișianu, vicedirector medical al Sanatoriului „Nufărul Alb”, ne-a relevat: „În salina de la „Nufărul Alb” se află 100 de tone de sare, care a fost extrasă dintr-o mină de la Târgu Ocna, România. Salina este mereu arhiplină, ea are o capacitate de 38-40 de locuri. Un copil care suferea de astm bronșic primeşte o doză mai mică de medicamente, după ce a urmat două cure de tratament în salină. O cură de tra­tament a durat 20 de zile. Și adulții care au urmat speleoterapia au spus că nu au avut acutizări ale maladiilor respiratorii și nici nu au făcut viroze. Pacienții care se află în sa­natoriul „Nufărul Alb” cu fișă de tratament nu achită pentru salină. Pacienții adulți, care vin doar pentru speleoterapie, vor trebui să achite pentru o oră de astfel de proceduri 30 de lei, pentru două ore – 50 de lei, iar pentru trei ore – 70 de lei. Copiii care au o vârstă de până la 14 ani vor trebui să plă­tească pentru o oră de aflare în salină 15 lei, pentru două – 25 de lei, iar pentru trei – 35 de lei. Există multe cazuri când pacienții au achitat o dată pentru trei ore, dar vin să stea câte o oră trei zile la rând”.

Baza curativ-diagnostică a stațiunii bal­neoclimaterice „Nufărul Alb” are mai multe secții: de băi, de fizioterapie, de tratament cu ozocherită și parafină, cabinet de hidro­terapie, de masaj clasic și subacvatic, buvet cu apă minerală, cabinete de hidrocolono­terapie, de cultură fizică curativă și meca­noterapie, piscină, cabinet pentru inhalații, cameră cu microclimat artificial (halotera­pie), cameră de relaxare psihologică, cabi­net de irigații ginecologice, cabinet de di­agnostică funcțională, sala pentru „Mersul Nordic”, laboratorul clinic și biochimic.

 

Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului "Vocea poporului"!
Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96, precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpresa SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.