17 septembrie 2019
Chisinau
Fără categorie

Salariul pedagogilor, ajustat la cel mediu pe economie

Loading
Fără categorie Salariul pedagogilor, ajustat la cel mediu pe economie
Salariul pedagogilor, ajustat la cel mediu pe economie
salarii

Foto: ziarulnational.md

 

Salariile cadrelor didactice vor fi majorate cu 8,6 la sută, începând cu 1 septembrie 2016. În acest scop, Guvernul a aprobat un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar. 

 

Ajustarea este efectuată în legătură cu creșterea procentuală a salariului mediu prognozat pe economia națională față de cel mediu pe care l-au avut cadrele didactice în ultimul trimestru al anului trecut. Astfel, pentru 2016, salariul mediu prognozat este de 5050 de lei, iar salariul mediu al cadrelor didactice pentru al patrulea trimestru din 2015 a fost de 4650 de lei.

Potrivit reprezentanţilor Guvernului, costul acestei ajustări salariale pentru 2016 este de 85 de milioane de lei.

Acum doi ani, s-a convenit ca salariul mediu din sfe­ra bugetară să nu fie mai mic decât cel mediu pe econo­mie şi deja pentru a doua oară consecutiv are loc aceas­tă ajustare, a subliniat Dumitru Ivanov, preşedintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei.

„Eu n-aş zice că pedagogii trăiesc bine. Am putea vorbi chiar despre o sumedenie de probleme. Totuşi, într-un stat în care situaţia legată de salarizare este atât de tristă, acest pas a fost rezonabil, dar noi vrem şi ce­rem mai mult. Și decizia de ajustare este luată la timp, pentru ca oamenii să poată avea încredere că, de la 1 septembrie, vor primii ceea ce li s-a promis”, a men-ţionat Dumitru Ivanov.

Cât priveşte majorarea în continuare a salariilor, ea se încadrează într-o formulă foarte simplă. Statul vrea calitate, ca şcolarii să facă carte, iar celor care îi învaţă – să le fie asigurat un trai decent, a conchis Dumitru Ivanov. 

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com