28 martie 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Salarii şi pensii mici concomitent, fără drept de recalculare

Loading
Cititorii ne scriu Salarii şi pensii mici concomitent, fără drept de recalculare
salarii-si-pensii

Foto: vocea.md

„Dragă redacţie,  

Vă deranjează un fost pedagog şi sindicalist timp de peste jumătate de secol (53 de ani), care a activat în în­văţământ fără întrerupere.

După atingerea vârstei de pensionare (1996), am mai activat încă peste 16 ani. În toţi aceşti ani, mi s-a reţinut lunar din salariu conbtribuţia socială în fondul de pensii în sumă totală de peste 30 de mii de lei. Cu toate acestea, pensia nu mi-a fost recalculată.

Ma interesează de ce li se reţin aceste plăţi pensiona­rilor care mai activează, dacă pensia stabilită anterior nu va mai fi recalculată. Cui am donat eu cele peste 30 de mii de lei, poate vreunui deputat ca să-şi organizeze mai vesel şi mai interesant vacanţa?!

Cred că această nedreptate îi indignează pe foarte mulţi pensionari, care se mai află în serviciu sau sunt deja la odihna binemeritată, care este răsplătită inco­rect din partea instituţiilor de resort. De ce banii reţi­nuţi din salariul pensionarului nu îi sunt întorşi cum­va proprietarului legal sub forma recalculării pensiei după plecarea la odihna cuvenită sau poate şi în alt mod?

Poate a venit timpul să se ocupe instituţiile de resort şi de această problemă dureroasă pentru foarte mulţi pensionari?!

 

Cu respect,

Feodor Albu, or. Rezina”

 

Este dreptul contribuabililor

 

Şefa departamentului pro­tecţie social-economică al CNSM, Ana Moldovanu, a co­municat pentru Vocea poporu­lui că sindicatele insistă de mai mult timp asupra recalculării pensiilor pentru cei care acti­vează în câmpul muncii şi sunt pensionari. „Din acest conside­rent, am insistat să fie creat un grup de lucru care să elaboreze propuneri de modificare a legi­saţiei privind calcularea pensi­ilor.

Prima şedinţă a acestui grup de lucru a avut deja loc şi ne pregătim pentru 2014 de nego­cieri pe marginea acestei pro­bleme”, a menţionat Ana Mol­dovanu.

 

Fără vreo recalculare

 

În opinia sa, pensiile au fost prevăzute din start fără posi­bilitatea de actualizare a veni­tului asigurat. Aceasta este ca­uza principală a faptului că în prezent pensiile sunt mici. În prezent, 90 la sută din pensi­onarii moldoveni ridică pensii sub nivelul minimului de exis­tenţă şi, din acest motiv, pensi­onarii sunt nevoiţi să continue să lucreze. Cu toate acestea, de vreme ce le sunt reţinute con­tribuţii, trebuie să le fie recal­culată pensia, este dreptul lor, a conchis Ana Moldovanu. La solicitarea unui corespondent al ziarului, şeful Secţiei pensii şi indemnizaţii din cadrul Mi­nisterului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Victor Gâl­că, a precizat că, în prezent, odată stabilită, pensia nu mai poate fi recalculată. Dacă sala­riatul nu ar fi depus odată cu împlinirea vârstei respective actele pentru stabilirea pensi­ei, ar fi putut să primească un adaos de doi la sută la baza de calcul pentru fiecare an lucrat suplimentar. Totodată, în acest caz ar mai fi putut beneficia de un supliment pentru fiecare an ce depăşeşte stagiul de cotizare care acum este de 31,6 ani pen­tru bărbaţi.

 

Legislația, flexibilă

 

Conform practicilor din alte state, inclusiv din România, nu se admite ca o persoană să pri­mească în acelaşi timp salariu şi pensie. Este dreptul fiecăru­ia de a alege între a continua să lucreze, fără a primi pensie, care la încheierea activităţii va fi calculată pentru întreaga ac­tivitate de muncă, şi a-şi stabili pensia, cu pierderea dreptului de a mai lucra. În ţara noastră, legislaţia în domeniu este mai flexibilă, pentru că pensiile şi salariile sunt mici, a apreciat Victor Gâlcă.

Vorbitorul a mai remarcat că bugetul asigurărilor sociale de stat este deficitar deja de patru ani, iar aceasta înseamnă că nu există resurse financiare pentru ca legislaţia să fie modificată în pentru a fi prevăzută recalcu­larea pensiilor după stabilirea acesteia.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand