Salariații de la întreprinderi, asiguraţi împotriva accidentelor

Elena Codreanu
Vocea Poporului, 05.04.2018

   

termoelectrica

 

Aspecte ce țin de prevenirea acciden­telor de muncă au fost abordate la un seminar pe care l-a organizat recent Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale şi Producerii de Mărfuri „SINDINDCOMSERVICE”, la care a participat și  activul sindical de la SA „Termolelectrica”.

 

În debutul seminarului, Ana Selina, pre­şedinta federaţiei, a vorbit despre proble­mele cu care se confruntă membrii Federa­ţiei „Sindindcomservice” şi despre căile de rezolvare a acestora, precum şi despre cele mai importante prevederi ale Convenţiei co­lective la nivel de ramură. Totodată, liderul sindical a oferit detalii referitor la Campania CNSM „Contractul colectiv de muncă – ga­ranţia drepturilor tale”.

Viorel Guja, şef-adjunct al Inspectoratu­lui Muncii al Sindicatelor, a spus că, de la începutul anului curent şi până în data de 23 martie, în țară s-au produs 85 de acci­dente de muncă, dintre care 10 au fost mor­tale, fiind implicaţi 13 salariaţi, iar alte două – grave, în care au fost implicaţi trei angajaţi. O bună parte a angajaţilor implicaţi în accidente de muncă grave îşi pierd temporar capacitatea de muncă, iar în unele cazuri ei se aleg şi cu grade de dizabilitate.

„Un conducător al locului de muncă nu trebuie să 

stea doar în birou, ci e bine să verifice dacă sunt respectate normele de securitate, dacă salariaţii activează în haine de protecţie. La unele întreprinderi, sunt panouri vizând protecția împotriva incen-diilor fără inventar. Dacă nu vor fi respectate normele, se vor înregistra decese, iar unele întreprinderi ar putea falimenta, pentru că vor fi obligate prin lege să achite indem­nizaţii şi pagube materiale usturătoare”, a menţionat Viorel Guja.

Referindu-se la capitolul securitatea şi sănătatea în muncă, Alexandru Drebot, pre­şedintele comitetului sindical al SA „Termo­electrica”, a precizat: „Conform prevederilor Contractului colectiv la nivel de unitate, toţi membrii de sindicat de la întreprindere sunt asiguraţi. În cazul în care un salariat a nime­rit în accident de muncă, el beneficiază de ajutor material din partea companiei de asi­gurări, cu care a încheiat contractul”.

Potrivit sursei citate, o dată în an, toţi salariaţii societăţii pe acţiuni beneficiază de haine de protecţie, iar cei care activează în condiţii nocive primesc şi alimentaţie de protecţie. În cazul unor probleme de sănăta­te, salariaţii pot beneficia gratis de consulta­ţia specialistului de la punctul medical al în­treprinderii şi de diverse proceduri prescrise de doctori. În acelaşi timp, pentru salariaţii „Termoelectrica” se organizează diverse trai­ning-uri, unde ei învaţă cum să intervină în caz de incendiu sau de electrocutare. Dintre cei 1930 de salariaţi ai întreprinderii, doar cinci nu sunt membri de sindicat.

În cadrul seminarului, Eugeniu Covrig, şe­ful Departamentului juridic al CNSM, a vor­bit despre modificările la legislaţia muncii şi aplicarea lor în activitatea sindicală.

 

Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului "Vocea poporului"!
Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96, precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpresa SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.