29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Să spunem NU drogurilor

Loading
Без рубрики Să spunem NU drogurilor
Să spunem NU drogurilor

 

 

nu-drogurilor

Foto: alba24.ro

Cu acest generic, la Bibli­oteca „Târgu Mureş” din Chişinău, a fost desfăşura­tă Ziua Internaţională împotriva traficului ilicit şi consumului de droguri, care are drept scop încura­jarea cooperării şi a acţiu­nilor pentru crearea unei societăţi independente de droguri, aceasta fiind mar­cată anual la 26 iunie. Data a fost stabilită în anul 1987 de către Organizaţia Naţiu­nilor Unite.

 

Anul acesta, tema zilei a fost Mesajul Speranţei: Tulburările consumului de droguri pot fi pre­venite şi tratate.

Consumul de droguri este una dintre cauzele principale ale apa­riţiei şi dezvoltării unor maladii. Prin droguri se înţelege orice substanţă căreia îi sunt atribuite proprietăţi curative, dar al căror efect este necontrolabil şi dese­ori nociv. Drogurile acţionează asupra organismului ca şi alco­olul, însă cu un efect mult mai puternic. Consumul de droguri reduce capacitatea de muncă şi duce la epuizarea energiei şi a vitalităţii organismului. În cazul dependenţei fizice şi psihice de droguri, apar modificări profun­de şi ireversibile, în primul rând, în sistemul nervos central, care este cel mai afectat de consumul de substanţe stupefiante, into­xicaţia organismului cu droguri ducând la afectarea aproape a tuturor organelor interne.

 

Multiplele consecinţe ale consumului de droguri

 

Consecinţele de ordin medical sunt afecţiunile: HIV/SIDA, he­patită, tuberculoză, sifilis, afecţi­uni cardio-respiratorii, insufici­enţe endocrine şi renale, infecţii şi afecţiuni ale pielii, complicaţii psihice, halucinaţii terifiante, percepţii alterate ale timpului şi spaţiului şi altele. Supradoza de droguri poate avea efecte letale!

Însă drogurile mai au reacţii psihologice: panică, anxietate, depresie, tendinţe paranoice, labilitate emoţională, agresivita­te, tulburări comportamentale, scăderea performanţelor intelec­tuale, modificări de personalita­te, care pot duce la suicid sau la omor! De asemenea, consumul de droguri afectează viaţa socia­lă a consumatorului, iar pe lângă aceasta, mai suferă şi familia sa.

Totodată, ele pot avea efecte asupra vieţii sociale: degradarea progresivă a relaţiilor sociale, creşterea riscului de excludere socială, şanse scăzute de integra­re socială şi profesională, impli­carea în activităţi infracţionale.

 

Recomandări pentru o educaţie corectă a copilului pentru evitarea consumului de droguri

 

1. Întreabă copilul unde se duce, cine sunt prietenii săi şi ce face cu aceștia. Faceţi cunoştin­ţă cu amicii de joacă ai copilului şi cu părinţii acestora.

2. Petreceţi cât mai mult timp cu copilul, pentru a-i explica ce efecte are consumul de droguri şi învăţaţi-l cum să evite consu­mul acestora.

3. Aranjaţi-vă orarul pentru a fi mereu acasă când copilul se întoarce de la şcoală şi de la acti­vităţile pe care le practică. „Zona periculoasă” pentru droguri este între orele 16:00-18:00, atunci când nimeni nu e prin preajmă.

4. Fiţi un exemplu viu pentru copilul dvs.

5. Lăudaţi-vă copilul când merită, pentru ca acesta să se deschidă cu dvs. şi să vă percea­pă ca pe o persoană de încre-dere.

 

Alte sfaturi şi recomandări pentru educaţia dvs. şi a copilului le puteţi găsi în cărţile recoman­date spre lectură, menţionate pe blogul bibliotecii, care deseori practică desfăşurarea diferitelor expoziţii virtuale.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand