Riscurile moldovenilor care lucrează ilegal în străinătate

Galina Munteanu
Vocea Poporului, 06.06.2018

   

ziarulromanesc.ro

ziarulromanesc.ro

 

În ultimele săptămâni, opinia pu­blică a fost bulversată de informații difuzate de presa europeană, în care se vorbea despre moldoveni aflați în mare dificultate în țările gazdă unde se încăpățânează să lucreze ile­gal, deși de mult timp au fost create posibilități de legalizare. Muncesc fără drepturi, fără garanții sociale, iar în cazul accidentelor de muncă, nimeni nu poartă nici o răspundere.

De exemplu, un moldovean în vârstă de 44 de ani se află în stare gravă la un spi­tal din Padova, după ce a suferit arsuri pe aproape tot corpul. Potrivit presei italiene, tragicul incident a avut loc la oțelăria „Ac­ciaierie Venete” din Padova, după ce s-au rupt câteva suporturi care susțin tuburile în interiorul cărora curge oțel în stare li­chidă. Moldoveanul, dar și alți trei colegi, un român, un francez și un italian, au fost stropiți cu oțel lichid, topit la o tempera­tură de aproximativ 1.600 de grade. Presa din peninsulă susține că moldoveanul lu­cra la negru.

Un alt articol în care figurează cetățeni moldoveni a fost publicat, recent, pe dw.com. În acest caz, concetățenii noștri munceau ilegal în Germania, fiind exploa-tați de către un grup de traficanți de per­soane. Aceștia au fost identificați în urma unei razii de amploare efectuată de poliția germană în Hamburg, Bremen. Principalii suspecți au fost arestați. Se pare că aceștia aduseseră sute de cetățeni moldoveni la muncă ilegală în Germania.

Oamenii erau exploatați la maxim, plătiți cu salarii de mizerie și trăiau în condiții pre­care. Li se plăteau circa 

500 de euro pe lună, dintre care 300 de euro erau obligați să-i dea pe chirie. Traficanții îi supravegheau și chiar îi terorizau pe muncitorii moldoveni. Capii bandei ar fi de origine rusă, cu vârste cuprinse între 30 și 43 de ani. În timpul ra­ziei, poliția germană a confiscat muniție și arme cu electroșocuri.

Procuratura din Lüneburg a transmis, într-un interviu DW, că autoritățile germa­ne colaborează pentru soluționarea aces­tui caz cu cele de la Chișinău. La rândul său, ambasadorul Republicii Moldova la Berlin, Oleg Serebrian, a declarat că au fost solicitate Ministerului Federal de Interne informații suplimentare despre acest caz.

Din păcate, fenomenul persoanelor tra­ficate pentru muncă se menține. Deși nu­mărul victimelor este în scădere, de la înce­putul anului, peste 50 de oameni au ajuns în sclavie. Cei mai mulți au fost exploatați prin muncă în Rusia. Sunt, însă, şi moldo­veni traficați în Germania, în Israel şi chiar pe continentul african. Oamenii legii au salvat persoane care au ajuns robi în Be­nin, dar şi în Cambodgia şi Kuwait din Asia. Ministrul moldovean de Interne, Alexandru Jizdan, susține că cel mai des victime sunt bărbații.

O parte dintre lucrătorii migranți sunt supuși unor riscuri cauzate de condițiile periculoase de muncă și de trai din țările de destinație. Din acest motiv, rolul sindi­catelor este esențial în promovarea efici­entă a respectării drepturilor omului și a celor ce țin de muncă.

Sindicatele și-au adus contribuția la semnarea acordurilor privind protecția migranților, semnate cu mai multe țări din Europa, printre cele mai importante fiind cel cu Italia, unde muncesc cel mai mare număr de moldoveni, după Rusia, unde aceștia însă nu sunt protejați cum se cu­vine. În context, Ana Moldovanu, consul­tant superior în Departamentul protecție social-economică a remarcat că CNSM are semnate încă din 2013 protocoale de coo­perare cu trei sindicate din Italia, care și-au asumat angajamentul să apere drepturile moldovenilor, chiar și ale celor care mun­cesc ilegal în peninsulă.

 

Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului "Vocea poporului"!
Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96, precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpresa SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.