Republica Moldova, tot mai aproape de Uniunea Europeană

Galina Munteanu
Vocea Poporului, 06.11.2017

   

cnsm-delegatia-ue

 

„Republica Moldova este tot mai aproape de Uniunea Euro­peană (UE), iar comunitatea va depune efortul necesar pentru implementarea proiectelor în folo­sul oamenilor. Pentru UE, sindicatele constituie un partener social foarte important, cu care ne do­rim să avem un dialog deschis și, împreună, să implementăm mai multe standarde din domeniul muncii”.

 

Declarația îi aparține șefului Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, care a avut zilele trecute o întrevedere cu conducerea Con-federației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM). Este vorba de președintele CNSM, Oleg Bud­za, precum și de vicepreședinții Sergiu Sainciuc, Mihail Hîncu și Petru Chiriac. De asemenea, la în­tâlnire a luat parte și Rodica Popes­cu, secretar confederal al CNSM. Aceasta este prima întrevedere a oficialului european cu sindicaliștii, după ce i-a succedat în funcție lui Pirkka Tapiola și și-a preluat man­datul la începutul lunii septembrie.

„Mă bucur că am avut această oportunitate de a ne întâlni ca să ne cunoaștem mai îndeaproape. E bine să avem un dialog deschis cu toți partenerii sociali, inclusiv cu sindicatele. Doar printr-o colabora­re fructuoasă vom înțelege ce avem de făcut, pentru ca cetățenii Repu­blicii Moldova să-și îmbunătățească nivelul de trai, ce să facem pentru a aplica în Moldova standardele UE, iar caracterul democratic să se în­tărească”, a spus șeful Delegației UE la Chișinău.

În cadrul discuțiilor, președintele CNSM, Oleg Budza, i-a mulțumit oficialului european pentru 

această întâlnire și și-a exprimat convinge­rea că este doar un început bun în colaborarea cu sindicatele.

„Așa precum l-am informat anterior și pe domnul Pirkka Tapiola, cu care am avut o colaborare foarte bună, de altfel, în activitatea pe care o desfășurăm promo­văm vectorul european. De ce? Pentru că nu vedem o altă linie strategică. Relația cu Uniunea Europeană este foarte benefică pentru Republica Moldova. Avem diferi­te proiecte, suntem și parte componen­tă a Mișcării globale sindicale, europene și mondiale. În anul 2010, am aderat la organizația care întrunește în rândurile sale peste 150 de milioane de membri de sindicat din toată lumea. În cadrul aces­teia, colaborăm cu țări din regiune și nu numai, precum Austria, Olanda, Grecia, Rusia, România, Georgia, Ucraina și consi­derăm că acest lucru trebuie să fie dezvol­tat”, a relevat Oleg Budza.

De asemenea, Oleg Budza și-a exprimat speranța că în curând oficialul european va întreprinde și o vizită la Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, unde va fi informat mai îndeaproape cu activitatea acesteia, dar și cu diferite pro­bleme care macină societatea.

„Scopul principal, obiectivul de bază al sindicatelor este, bineînțeles, bunăsta­rea cetățenilor. Cu  părere de rău, astăzi, Republica Moldova nu se poate lăuda cu mari realizări, reforme. Nivelul de trai al cetățenilor continuă să fie unul scăzut, iar economia în descreștere. Sigur, unele forțe politice încearcă să speculeze cu asta, menționând că ar trebui în acest sens să ne apropiem de Rusia. Este un populism ieftin și care niciodată nu poate da roade. Trebuie să trăim bine și să colaborăm cu fiecare ghidându-ne de principiile respect reciproc”, a adăugat președintele CNSM.

Totodată, în cadrul întâlnirii, Oleg Budza l-a informat pe oficialul european despre structura sindicală din Republica Moldo­va și patrimoniul pe care îl deține aceas­ta, fiind vorba, în temei, de sanatorii, unde salariații merg să-și întremeze sănătatea. De asemenea, în cadrul discuțiilor s-a vorbit și despre necesitatea de a menține nivelul de protecție a angajaților, norme prevăzute de legislația UE, precum de a se purta negocieri la nivel național și de ra­mură axate pe drepturi egale.

Cât privește problemele, cea mai gra­vă, în opinia lui Oleg Budza, este migrația populației, a forței de muncă. „Este o pro­blemă care ne afectează pe noi toți. Au plecat mai bine de un milion de cetățeni și au plecat poate unii dintre cei mai buni”, a spus președintele CNSM.

Spre finalul întrevederii, părțile au con­venit să se întâlnească mai des, inclusiv la nivelul Comitetului Confederal, iar în ca­drul întrevederilor să fie abordate subiecte importante care vizează protecția dreptu­rilor salariaților.

 

Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului "Vocea poporului"!
Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96, precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpresa SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.