29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Reprezentanţii CNSM au învăţat mediere la Moscova

Loading
Без рубрики Reprezentanţii CNSM au învăţat mediere la Moscova
seminar moscova

Foto: CNSM

Cinci persoane au fost dele­gate de CNSM pentru a par­ticipa la seminarul cu gene­ricul “Medierea în domeniul relaţiilor de muncă”, desfă­şurat în perioada 16 – 24 mai 2013 la Academia Muncii şi Relaţiilor Sociale din Mos­cova. Alături de sindicaliş­tii moldoveni la seminar au participat reprezentanţi din Armenia, Georgia, Kazahstan şi Ucraina. În total 20 de persoane.

 

Medierea reprezintă o modali-tate de soluţionare a litigiilor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane, specializată în calitate de mediator, în condiţii de neutralita­te, imparţialitate, confidenţialita-te, contradictorialitate şi egalitate a părţilor.

Această experiență a fost orga­nizată pentru promovarea medierii în toate statele participante la se­minar și pentru încurajarea tuturor membrilor de sindicat să o aplice în practică. Medierea este procesul de soluționare a conflictelor de mun­că pe cale amiabilă între două părți. Pe parcursul întregii săptămâni ex­perţi în domeniul sindical au pre­zentat lecții la această temă, îmbi­nând teoria cu exerciții practice.

 

Subiecte de interes comun

 

În deschiderea seminarului, vicepreședintele Institutului Mişcării Sindicale (IMS) al Academiei Muncii şi Relaţiilor Sociale,Vladimir Naumov, și specialistul prin­cipal al Biroului Organizației Internaționale a Muncii din Mosco­va, Sergeus Glovaţkas, au vorbit despre problemele mişcării sindi­cale internaționale. Ulterior, a fost prezentată ”Introducerea în me­diere” și ”Principiile medierii” de către Izumrud Kerimova, doctor în științe psihologice. În următoarele zile s-a vorbit despre ”Bazele con­flictului”, precum și ”Instrumentele medierii”.

 

g_cnsm

Reprezentanţii delegaţiei din RM au fost activi, implicându-se atât la nivel teoretic, cât şi practice

 

Despre ”Tehnicile negocierii” a predat Svetlana Tatarnikova, cerce­tător ştiinţific principal al Centru­lui relații în muncă și parteneriat social IMS al Academiei Muncii şi Relaţiilor Sociale.

La Academia Muncii şi Relaţii­lor Sociale participanţii la seminar au fost informaţi despre ”Protecția efectivă a drepturilor de mun­că și a intereselor economice ale salariaților – condiție necesară pen­tru motivarea activității sindicale”, prezentată de Svetlana Demidova, prorector, conducătorul Centrului relații în muncă și parteneriat so­cial IMS al Academiei Muncii şi Relaţiilor Sociale. Mai târziu a avut loc întâlnirea cu rectorul instituţiei, Evghenii Kojokin.

 

Punctele forte şi cele slabe ale sindicatelor

 

Seminarul a continuat cu o acti­vitate practică la tema ”Medierea în sfera relațiilor de muncă”, condusă de Natalia Perova, profesor la cate­dra dreptului muncii a Academiei Muncii şi Relaţiilor Sociale.

O prezentare interesantă a fost cea a Galinei Iurova, președinte adjunct al angajaților Sindicatelor Complexului Agro-Industrial, care ne-a familiarizat cu analiza SWOT a fenomenului sindical, demon­strând care sunt punctele forte și cele slabe ale sindicatelor prin pris­ma mai multor state.

Seminarul a finalizat cu o masă rotundă la Federația Sindicatelor Independente din Rusia.

Galina Andreeva de la Depar­tamentul juridic al Federaţiei Sin­dicatelor Independente din Rusia a răspuns la numeroase întrebări din domeniul relațiilor de muncă, cum ar fi: aplicarea sancțiunilor disciplinare, aplicarea răspunderii contravenționale, soluționarea cau­zelor în instanța de judecată etc. Ea ne-a informat despre restabilirea la locul de muncă a 95% de salariați în anul 2012.

 

Modalităţi de achitare a cotizaţiei

 

S-a discutat despre faptul că membrii de sindicat pentru pro­tejarea intereselor lor plătesc cotizații, aceeași procedură ar tre­bui să se aplice celor care nu sunt membri de sindicat. Contractul co­lectiv de muncă se răsfrânge asupra tuturor salariaţilor, inclusiv asupra celor care nu sunt membri de sin­dicat. Astfel, în Federația Rusă se practică așa-numitele contribuții de solidaritate care sunt achitate de către angajații care nu sunt mem­bri de sindicat prin depunerea ce­rerii la comitetul sindical pentru a beneficia de aceleași drepturi. Cuantumul taxei este stabilit de că­tre organizația sindicală primară. Acest lucru este valabil și legal, de­oarece este stabilit prin contractul colectiv de muncă.

 

Informaţii utile pentru participanţi

 

Acest seminar a purtat un ca­racter interactiv și s-a dovedit a fi foarte util pentru toți participanții, deoarece vizează exact activita­tea desfășurată de Confederația Națională a Sindicatelor din Mol­dova. Totodată, pe parcursul se­minarului s-a lucrat mult în grup pentru aplicarea în practică. S-au accentuat avantajele medierii în relațiile de muncă, precum durata scurtă de timp a procedurii, în con­trast cu procedura judiciară, câștigul ambelor părți, atingerea unui nu­mitor comun prin negocierea unui compromis, caracterul benevol al părților, egalitatea părților, cheltu­ieli reduse în comparație cu proce­dura judiciară. În același timp, acest seminar a conturat importanța me­dierii și aplicarea acesteia cu succes în sindicatele altor ţări.

Reprezentanţii delegaţiei din Republica Moldova au fost activi, implicându-se atât la nivel teoretic, cât și practic, adresând întrebări și participând la dezbateri.

 

Elena Carchilan

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand