15 octombrie 2019
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Refuz neîntemeiat la angajare. Informarea în cazul reducerilor de personal

Loading
Cetăţeanul şi legea Refuz neîntemeiat la angajare. Informarea în cazul reducerilor de personal
Refuz neîntemeiat la angajare. Informarea în cazul reducerilor de personal
bizis.ro

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

Refuz neîntemeiat la angajare. Informarea în cazul reducerilor de personal

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Refuz neîntemeiat la angajare

 

Sunt de vârstă de pensionare și am primit refuz la angajare. Doresc să aflu dacă aceasta constituie încălcare a egalității în domeniul muncii.

Simion Chifla, Chișinău

 

Refuzul la angajare în câmpul muncii, pe motiv de vârstă, cu excepția cazurilor prevăzute de legislație, constituie încălcare a legislației sau, mai bine spus, a egalității în domeniul muncii. Pentru astfel de încălcări, legea prevede sancțiuni contravenționale.

Potrivit art. 542 din Codul contravențional, orice deosebire sau restricție bazată pe criteriu de vârstă, care are ca efect limitarea sau subminarea egalității de șanse sau de tratament la angajare, săvârșită prin refuzul neîntemeiat la angajare a persoanei, se sancționează cu amendă de la 120 la 210 unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 210 la 270 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

 

Informarea în cazul reducerilor de personal

 

La întreprinderea noastră se preconizează lichidarea sau re­organizarea unității cu reduceri considerabile de personal. În ce măsură salariații au dreptul la informare  despre cele preconizate sau care sunt obligațiile angajatorului în acet caz?

Nicolae Smochin, Tudor Rotaru, Chișinău

 

Unul din drepturile de bază ale salariaților îl constituie partici­parea lor la administrarea unității, în condițiile prevăzute de art. 42 din Codul muncii. Asigurarea respectării acestui drept se realizează inclusiv prin informarea și consultarea salariaţilor referitor la chesti­unile menţionate la art. 421 din Codul munci.

Potrivit alin. (5) al art. 421 din Codul muncii, în caz că sunt preco­nizate anumite măsuri cu privire la salariaţi, aceștia din urmă sunt informați de către angajator  cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de punerea în aplicare a măsurilor de rigoare. În caz de lichidare a unităţii sau reducere a numărului ori a statelor de per­sonal, salariaţii vor fi informaţi despre acest lucru cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de declanşarea procedurilor prevăzute la art. 88.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com