18 aprilie 2024
Chisinau
Social

Social Răbdarea pedagogilor a ajuns la limită. Scrisoare deschisă Primului ministru Pavel Filip
Răbdarea pedagogilor a ajuns la limită. Scrisoare deschisă  Primului ministru Pavel Filip
protest-invatatori

Foto: vocea.md

Scrisoare deschisă

Primului ministru Pavel Filip,

Redacției ziarului „Vocea poporului”

Consiliul Federației Sindicale a Educației și Științei din raionul Taraclia, Con­siliul Executiv al CRT al FSEȘ sunt îngrijorați în legătură cu situația în care au ajuns colectivele pedagogice din raionul Taraclia. În urma apelurilor colective ale instituțiilor de învățământ și ale celor preșcolare, Consiliul Raional al sindi­catelor constată că angajații din educație sunt îngrijorați și alarmați în legătură cu deteriorarea situației economice din țară.

Moneda națională se devalorizează, prețurile la mărfurile de primă nece­sitate cresc de la o zi la alta, tarifele la utilități și la resursele energetice se majorează.

Nivelul de salarizare a cadrelor didactice, a personalului auxiliar şi cel teh­nic încă mai rămâne insuficient. Mai mult, inflaţia din ţară a devalorizat drastic veniturile salariale ale angajaţilor din domeniul educaţiei.

Astfel, în situaţia în care Guvernul Republicii Moldova nu va adopta hotărâri adecvate în scopul majorării cu 40-50% a salariilor lucrătorilor din învăţământ de toate nivelurile, Consiliului sindical raional îi va fi destul de complicat să convingă lucrătorii să  renunţe la acţiuni de protest.

Alexandr LISIŢA,

preşedintele Consiliului raional Taraclia