20 septembrie 2019
Chisinau
Fără categorie

Protecţie a copiilor faţă de riscurile asociate migrației părinților

Loading
Fără categorie Protecţie a copiilor faţă de riscurile asociate migrației părinților
Protecţie a copiilor faţă de riscurile asociate migrației părinților
copil

Foto: bucurestifm.ro

 

Autoritățile publice promit să întreprindă mai multe acțiuni de protecție a copiilor și de prevenire a riscurilor la care sunt supuşi aceştia în cazurile de migrație a părinților. În acest scop, Guvernul a aprobat, recent, un plan de acțiuni pentru anii 2016-2020 privind implementarea Strategiei pentru protecția copilului.

 

Acțiunile planificate se axează pe prevenirea separă­rii de familie și a instituționalizării, prevenirea și com­baterea violenței, exploatarea, promovarea unui cadru de conciliere a vieții de familie și a activității profesio­nale pentru asigurarea creșterii armonioase a copiilor.

În acest context, este preconizată crearea unor sub­diviziuni specializate în cadrul structurilor teritoriale de asistență socială şi consolidarea capacităților aces­tora. Totodată, vor fi întreprinse acţiuni de profesio­nalizare a cadrelor și implementare a unor module IT cu tema „Protecția copilului” pentru un management mai bun al fiecărui caz și monitorizarea eficientă a activității tutelare.

De asemenea, va fi perfecționat cadrul normativ în vederea prevenirii și combaterii corupției în procedura de adopție, privind prestațiile sociale alocate copiilor rămași fără ocrotire părintească, familiilor cu copii, or­ganizarea educației incluzive și a serviciilor de suport specializat pentru cei cu nevoi educaționale speciale.

Impactul așteptat al acestui plan de acțiuni este ca în ţara noastră să scadă numărul copiilor insti-tuționalizați, să se diminueze riscurile asociate famili­ilor de emigranți, să fie asigurat un mediu familial și social adecvat dezvoltării armonioase a copiilor.

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com