23 august 2019
Chisinau
Social

Program universitar de formare profesională a asistenţilor medicali

Loading
Social Program universitar de formare profesională a asistenţilor medicali
Program universitar de formare profesională a asistenţilor medicali
Vocea poporului

Pentru prima dată, în acest an, în ţara noastră va avea loc admiterea la specialitatea Asistență medicală generală. Conform factorilor mi­nisteriali, aceasta va permite să fie fortificate capacitățile asistenților medicali generali în corespundere cu strategia națională din do­meniul sănătății și cu obiectivele naţionale de dezvoltare durabilă.

Noua specialitate a fost deja inclusă în planul de admitere pentru vara acestui an, iar studiile vor avea o durată de patru ani.

Planul de învățământ a fost aprobat de sena­tul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” şi coordonat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Universitatea de pro­fil din ţara noastră a obținut autorizare provizorie pentru realizarea acestui program de studii în urma unei evaluări externe din partea Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional și Cercetare.

Până acum, pregătirea profesională a asistenţilor medicali era asigurată la nivel de colegiu. Pentru dezvoltarea programului de studii, USMF „Nicolae Testemițanu” beneficiază de suportul unor instituţii de învăţământ din domeniul sănătăţii din SUA.

Conform factorilor ministeriali, introducerea noii specialități în programele de studii universitare este mai mult decât o necesitate. Or, asistenții medicali în activitatea lor sunt deseori puși în situații compli­cate a căror gestionare impică un nivel mai înalt de competență și profesionalism.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com