19 aprilie 2024
Chisinau
Social

Producătorii de ouă, afectaţi de barierele existente la exportul ouălor

Loading
Social Producătorii de ouă, afectaţi de barierele existente la exportul ouălor
Producătorii de ouă, afectaţi de barierele existente la exportul ouălor
producatori-de-oua

Foto: newstm.ro

Guvernul a promis că va propune, la începutul lunii curente, un şir de măsuri care ar stimula dezvoltarea şi capacitatea de a concura, pe plan intern şi extern, a întreprinderilor avicole.

 

 

Scăderea preţurilor pe piaţa autohtonă pentru ouăle destina­te consumului uman generează pierderi producătorilor avicoli. Reprezentanţii acestora afirmă că principalele cauze ale acestei probleme sunt creşterea sezonie­ră a productivităţii, dar şi accesul limitat la piaţa de export.

În timp ce preţul de cost pen­tru zece ouă constituie, în sezo­nul cald, de la opt până la nouă lei şi jumătate, producătorii sunt nevoiţi să-şi vândă marfa cu doar aproximativ patru lei. În acelaşi timp, în pieţele agricole, acest produs este comercializat cu şa­se-opt lei. Comercianţii afirmă însă că şi preţurile actuale ar pu­tea să scadă în jumătate, în peri­oada caniculară.

Cei de la Asociaţia Aviculto­rilor din Moldova precizează că pe piaţa autohtonă sunt vândute şi ouă de import, ce provin din unele state din regiune, în care 10-12 la sută din costurile pentru această activitate sunt subvenţio­nate. Producătorii moldoveni pot beneficia de asemenea plăţi doar o dată la trei ani şi numai pentru procurarea de utilaj.

În acelaşi timp, ouăle mol­doveneşti nu se încadrează deo­camdată în standardele Uniunii Europene, deşi unele cantităţi sunt totuşi exportate pe aceste pieţe de companii intermediare din alte ţări. Factorii de decizie sunt încrezători că barierele exis­tente în calea acestor exporturi în Uniunea Europeană vor fi elimi­nate în câteva luni, după care vor putea fi efectuate livrări în volum nelimitat.

În prezent, în ţara noastră sunt produse, zilnic, 30-40 de mii de ouă, din care 25-30 la sută reprezintă consumul întreprin­derilor industriale, în special, de alimentaţie publică. O parte din fabricile avicole funcţionează nu­mai în sezonul cald, iar în ultimii ani unele unităţi economice cu o capacitate mare de producere au falimentat din cauza că nu au pu­tut achita creditele contractate.

Productivitatea pe acest seg­ment rămâne stabilă, datorită faptului că întreprinderile dis­pun de rase avicole de prăsilă de cea mai înaltă calitate, importate din Germania şi Olanda.

Potrivit reprezentanţilor Aso­ciaţiei Avicultorilor din Moldova, problemele cu care se confrun­tă avicultorii moldoveni au fost abordate la o recentă şedinţă în deplasare a Guvernului. Acestea se află acum pe masa specialiş­tilor de la Ministerul Economiei şi cel al Agriculturii şi Industriei Alimentare.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand