Producătorii autohtoni de lactate: între normele legale și tendința de a obține profit

Galina Munteanu
Vocea Poporului, 12.02.2018

   

biocomp.ro

biocomp.ro

 

Că una consumăm şi alta plătim nu mai este deloc o surpriză. Verificările de laborator confirmă, în acest sens, rezultate strigătoare la cer. Producă­torilor nu le pasă că unii clienţi ar pu­tea avea grave probleme de sănătate în urma consumului unor produse neconforme.

 

Un studiu inițiat de Fundația Est-Euro­peană și efectuat în laboratoarele Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare a arătat că într-un număr semnificativ de produse lactate precum: untul, smântâna, brânzetu­rile, comercializate în Republica Moldova, grăsimile lactate sunt substituite cu grăsimi de alte origini. Studiul a analizat 126 de mostre de produse lactate autohtone, dar și de import. Grăsimile de origine nelactată nu trebuie să depășească 5% din totalul de grăsimi conținute în produsul lactat.

 

Au picat testul

 

O pătrime din mostre au picat însă tes­tul, iar lider la capitolul folosirea grăsimilor vegetale este compania „JLC”.  În brânza de casă „JLC” nu s-au depistat practic deloc grăsimi din laptele natural, dar cele vegetale erau în proporție de 95,8%. În brânza gra­nulată, acest indicator arăta în jur de 90%, în aceste produse fiind depistate doar 10% grăsimi din laptele natural.

Printre cele mai importante procesoare din Moldova incluse în studiu au fost „JLC”, „Lapte Mark”, „Lactis”, „INLAC”, „Lapmol”, „Fabrica din Drochia”, „Fabrica de brânzeturi Soroca”, „Fabrica de brânzeturi Cahul”, „In­comlac” , „Sana”.

La începutul săptămânii curente, 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) s-a autosesizat pe baza materialelor din presă și a inițiat verificarea tuturor sto­curilor de produse lactate existente la pro­ducătorii autohtoni şi a interzis plasarea lor în vânzare fără o verificare prealabilă. Într-un comunicat de presă, ANSA spune că va fi verificat și fiecare lot importat, cu prelevarea probelor la punctele de control sanitar-ve­terinar de la frontieră. Zis şi făcut. Primii pe lista controlului a fost compania „JLC”, aici produsele au fost cu cea mai mare fracţie de grăsimi de provenienţă străină.

„A fost verificat lanțul tehnologic, con-dițiile de producere și plasare pe piață a produselor lactate, constatarea activității la întreprindere. De asemenea, au fost prele­vate probe de produse, atât din depozitele întreprinderii, cât și din magazinele specia­lizate. Vor fi vizitate toate companiile vizate în acel raport”, susține Ion Toma, director general adjunct al ANSA.

În același timp, reprezentanții companiei resping acuzațiile și spun că produsele „JLC” corespund tuturor cerințelor, iar rezultatele studiului sunt false.

„Pentru noi, este clar cine a colectat aces­te probe și de ce. Suntem foarte revoltați. Credem că probele sunt falsificate. Indicăm totul pe etichetă și nu mințim pe nimeni. Faptul că am pus grăsimi vegetale în brânza granulată este o minciună gogonată.  Vom organiza „ziua ușilor deschise” pentru pre­să și vom arăta totul: de la primirea lapte­lui, până la produsul finit”, a declarat presei Olga Orlova, tehnolog șef la „JLC”.

Responsabilii spun că fabrica dispune de suficiente grăsimi animaliere și nu are nevo­ie să folosească  cea vegetală.

Totuși, reprezentanții întreprinderii susțin că nu își pot dovedi nevinovăția, întrucât probele pentru expertiza respectivă au fost prelevate aproximativ în luna noiembrie, iar în cadrul companiei probe din lotul respec­tiv nu mai sunt.

Probele prelevate vor fi examinate în la­boratorul ANSA, acreditat în domeniu, iar rezultatele vor fi gata la sfârșitul săptămânii curente. Dacă informațiile vor fi confirmate, compania „JLC”  riscă o amendă de până la 15 mii de lei.

Comentând aceste rezultate, președinta Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte din Moldova, Carolina Linte, a decla­rat că orice investigație de acest gen face ca sectorul să se alinieze la cerințele de calitate și siguranță a produselor, inclusiv la infor­marea corectă a consumatorului. Totuși, este important ca și consumatorul să cunoască ce conține un produs sau altul.

Experții în domeniu spun că în Moldova se consumă mai mult lapte decât se produ­ce, de aceea, producătorii folosesc la pro­cesare grăsimi vegetale. Dacă ar importa grăsimi de origine animală, produsele finite din lapte ar costa mai scump, chiar dublu în unele cazuri.

 

Produse periculoase pentru sănătate

 

Șeful Direcției municipale pentru sigu-ranța alimentelor, Roman Vengher, a men-ționat că grăsimile vegetale se descompun mai greu în organism, de aceea, ele nu sunt recomandate unor categorii de persoane care suferă de anumite maladii.

„Aceste produse pot fi nedorite pentru sănătatea unor categorii de consumatori, mă refer la copii, persoane care au proble­me cu tractul gastrointestinal, alte maladii cronice”, susține Roman Vengher.

Aceeași opinie o are și nutriționistul Ele­na Uzun. Potrivit acesteia, grăsimile vegeta­le conținute în lapte elimină acizi grași care sunt foarte dăunători pentru organism. De fapt, uleiurile vegetale nu sunt dăunătoare pentru organism doar dacă nu sunt oxidate sau hidrogenizate. Însă tocmai prin aceste procese trec grăsimile vegetale la produ­cerea lactatelor. Mai grav este dacă aceste produse sunt consumate zilnic.

 

Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului "Vocea poporului"!
Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96, precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpresa SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.