7 iulie 2020
Chisinau
Fără categorie

Piscicultorii sunt cel mai prost remuneraţi

Loading
Fără categorie Piscicultorii sunt cel mai prost remuneraţi
Piscicultorii sunt cel mai prost remuneraţi
piscicultori

Foto: lamontagne.fr

Biroul Naţional de Statistică (BNS) a făcut pu­blice datele privind câştigurile salariale medii pe economie pentru luna iunie curent. Astfel, câşti­gul salarial mediu nominal brut a fost de 3 859 de lei şi este într-o scădere de 1,4 la sută faţă de aceeaşi lună a anului 2012.

 

În iunie, angajaţii din sfera bugetară au ridicat salarii cu 8,9 la sută mai mici şi au primit în me­die 3696 lei. În acelaşi timp, cei care sunt ocupaţi în sectorul real al economiei au primit salarii ceva mai mari – 3925 de lei, într-o creştere de 8,5 la sută, com­parativ cu luna iunie a anului trecut.

Potrivit BNS, micşorarea câştigului salarial me­diu lunar din sectorul bugetar se explică, în princi­pal, prin faptul că în acest an, sumele calculate pen­tru concediile anuale ale lucrătorilor din instituţiile de învăţământ sunt reflectate separat pentru fiecare lună de concediu, spre deosebire de 2012, când plă­ţile respective au fost trecute în luna de calcul, adică în iunie. Acest fapt a influenţat scăderea ritmului de creştere a câştigului salarial mediu pe total în econo­mia naţională, îndeosebi în sectorul bugetar.

„Să nu uităm că în acest an a fost obţinută majo­rarea salariului minim în sectorul real până la 1400 de lei. Respectiv, a fost influenţată şi creşterea câş­tigurilor salariale medii pentru angajaţii din între­prinderile private. Angajaţii instituţiilor de stat au lefuri mai mici şi majorarea salariului nimim nu in­fluentează semnificiativ bunăstarea acestora şi nici media pe care o primesc ei”, susţine Sergiu Iurcu, şeful adjunct al Departamentului protecţie social-economică al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.

Datele prezentate de BNS arată că în RM cel mai bine trăiesc angajaţii din sectorul financiar, activi­tatea cărora este remunerată în medie cu 7 243 de lei, fiind urmaţi de cei din sectorul energiei electrice, termice şi gaze care au avut în iunie un salariu mediu de 5 597 de lei. Următorii pe listă sunt angajaţii care efectuează tranzacţii imobi liare şi au primit 4 990 de lei. La polul opus, ca de obicei, sunt agricultorii cărora li s-a achitat un salariu mediu de 2 209 lei, iar cei mai săraci rămân a fi piscicultorii – cu un salariu mediu de 2 082 de lei în iunie curent.

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com