29 martie 2024
Chisinau
Social

Parteneriat social pentru o mai bună pregătire a cadrelor

Loading
Social Parteneriat social pentru o mai bună pregătire a cadrelor
Parteneriat social pentru o mai bună pregătire a cadrelor
Vocea poporului

Comitetul sectorial pentru formare profesională în sfera distribuirea apei, salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare a început re­cent implementarea unui proiect pentru care a primit finanțare de la bugetul de stat, în urma unui concurs.

Potrivit coordonatoarei proiectului, Viorica Mistreanu, proiectul tinde să dezvolte parteneriatul social în branșă, precum și să coreleze formarea profesională a angajatorilor și salariaților din ramură cu cerințele pieței de muncă.

Comitetul sectorial din branșă a fost fondat de Federația Sindicatelor „Sindindcomservice” și Asociația Patronală a Serviciilor Publice din Moldova, la 5 aprilie 2019. Membrii comitetului, între care și reprezentanți ai sindicatului de ra­mură, au participat la diferite conferințe și ateliere de lu­cru, organizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu implicarea unor experți internaționali. Au fost efectuate vizite de lucru la diverse întreprinderi, între care S.A. „Apă–Canal Chișinău”, Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Î.M. „Regia Autosalubritate Chișinău”, dar și la Colegiul de Ecologie.

Analizele de laborator efectuate de către Agenția Națională de Sănătate Publică arată că situația privind cali­tatea apei potabile în țară este deplorabilă. Apa din majo­ritatea izvoarelor și fântânilor nu corespunde standardelor, ba mai mult, este dăunătoare și pentru animale, și pentru irigarea solului.

O importanță deosebită în complexul de măsuri direcționate să stopeze procesul de poluare a resurselor de apă ale Moldovei o are implementarea noilor tehnologii, cât și pregătirea și perfecționarea profesională continuă a perso­nalului din serviciile publice și private de aprovizionare cu apă și de canalizare, salubrizare și gestionare a deșeurilor, serviciilor tehnologice de irigare a câmpurilor.

La prima etapă a proiectului, a avut loc online un atelier de lucru, la care au participat membrii Consiliului comitetu­lui sectorial, fondatorii acestuia, reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor din domeniu.

Echipa de lucru a realizat un pliant despre atribuțiile, drepturile și obligațiile comitetului sectorial. Ulterior, acest pliant va fi distribuit angajaților din ramură.

În municipiile Chișinău, Bălți și Cahul, urmează a fi organi­zate vizite de lucru la întreprinderile din ramură. În cadrul lor, vor fi colectate informații privind activitatea întreprinderilor, numărul de salariați, calificările, nevoia de cadre, dificultățile cu care se confruntă angajații.

Membrii comitetului lucrează la un film documentar și la spoturi aferente, care vor reflecta situația din domeniu. Toto­dată, va fi analizată situația privind învățământul profesional tehnic: numărul de instituții, profilurile, evaluarea pregătirii cadrelor în anumite domenii.

Pentru august-septembrie, este programată organizarea a trei conferințe în municipiile Chișinău, Bălți și Cahul, la care se va pune accent pe atribuțiile comitetului sectorial.  În ca­drul proiectului, care va fi implementat până la sfârșitul anu­lui 2020, va fi elaborat Registrul ocupațiilor din ramură.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand