18 octombrie 2019
Chisinau
Social

Panificarea familială este un drept fundamental și inalienabil al omului

Loading
Social Panificarea familială este un drept fundamental și inalienabil al omului
Panificarea familială este un drept fundamental și inalienabil al omului
Vocea poporului

Familia stă la baza unei societăți sănătoase și prospere. Planifica­rea familială constituie unul dintre drepturile fundamentale ale omu­lui. Fiecare persoană și fiecare cup-lu are dreptul să decidă liber asu­pra numărului de copii pe care și-i dorește, a intervalului dintre sarcini, a momentului când trebuie să pla­nifice o sarcină, la fel și dacă vrea să aibă copii. De Ziua Mondială a Populației, marcată anual pe 11 iu­lie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de comun acord cu Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA Moldova), a atenționat opinia publi­că asupra unor aspecte importante privind dezvoltarea populației.

Deși suntem în anul 2018, când este asigurat accesul la orice fel de informație, inclusiv de pe internet, doar o treime dintre femeile de vâr­stă reproductivă din Republica Mol­dova utilizează mijloace moderne de contracepție. Potrivit statisticilor, doar 16% din cupluri își planifică din timp nașterea, luând toate măsurile pentru ca să aibă un copil sănătos.

Ministrul Sănătății, Muncii și Pro-tecției Sociale, Svetlana Cebotari, a atenționat, în cadrul unei conferințe de presă, că fiecare al șaptelea băr­bat consideră că aspectul privind planificarea familială ține strict de responsabilitatea femeilor. „Există încă foarte multe mituri care tre­buie sparte. Iar populația trebuie informată corect. Fiecare persoană trebuie să aibă acces la informare, la consiliere, la servicii de planifi­care familială de calitate, inclusiv la mijloace moderne de contracepție. Îndemn toată societatea să spar-gem stereotipurile care mai există și mai persistă în mintea noastră și sunt prezente în societate”, a spus Svetlana Cebotari.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com