28 martie 2024
Chisinau
Social

Padure, verde pădure. „Medicul codrilor” din raionul Călăraşi, mereu la datorie

Loading
Social Padure, verde pădure. „Medicul codrilor” din raionul Călăraşi, mereu la datorie
Padure, verde pădure. „Medicul codrilor” din raionul Călăraşi, mereu la datorie

ciobanu

 

În copilărie a visat să devină doctor, dar a devenit „medic al pădurii”. De 40 de ani, Anastasia Ciobanu este pădurar la Ocolul silvic Hârjauca din raionul Călăraşi, fiind printre pu­ţinele femei care a avut curajul să îmbrăţişeze această meserie. Ba mai mult, a dovedit că se descurcă de minune în această postură, fiind de­semnată, de 14 ori, cel mai bun pă­durar, în cadrul unui concurs anual, organizat de Agenţia „Moldsilva”. Tot de 40 de ani, Anastasia este şi membru de sindicat. 

 

Modestă şi binevoitoare, femeia ne-a întâmpinat la cantonul silvic Hârjauca, fiind îmbrăcată în uniformă de pădurar.

„Provin dintr-o familie cu nouă copii. Părinţii tot timpul ne puneau să muncim, iar asta probabil m-a făcut, atât pe mine, cât şi pe fraţii şi pe surorile mele, să fim răbdători şi curajoşi. Tata a fost cel care m-a îndrumat să îmbrăţişez meseria de tehnician silvic. După ce am absolvit Co­legiul Agricol din Camenca, am început să activez în calitate de pădurar. Pe acele timpuri, în Republica Moldova erau doar şapte femei-pădurar. Cred că sunt cele mai curajoase. O femeie-pădurar trebuie să se descurce bine în meserie, dar şi să facă faţă treburilor casnice. Cel mai greu îmi vine atunci când mă confrunt cu situaţii de furt, braconaj sau incendii. Mi se întâmplă să ies şi noaptea în pădure, dar atunci sunt însoţită de soţul meu, care este inginer sil­vic, sau de cei doi feciori, care au păşit pe urmele mamei şi au devenit şi ei „medici ai pădurii”. Zilnic trebuie să parcurg pe jos câte 6-7 km, pentru paza cantonului silvic, ba uneori şi mai mult. Dar sunt obişnuită cu greutăţile de mică,  aşa că nu mi se pare că fac ceva ieşit din comun”, ne-a povestit femeia-pădurar de la Hârjăuca.

„Una dintre problemele principale este 

lipsa acută a muncitorilor, ducem lipsă de braţe de muncă. Tinerii nu se grăbesc să lucreze, chiar dacă sunt plătiţi şi li se distri­buie lemne, ei vor bani mulţi deodată. Or, aceştia cedează în faţa greutăţilor şi s-au obişnuit cu faptul ca mama şi tata să îşi bată capul de toate prin gospodărie. Multe dintre persoanele în vârstă care au lucrat cândva în pădure nu mai sunt în viaţă, din păcate”, a ţinut să specifice Anastasia Cio­banu.

 

Calul, pușca și… pădurăreasa

 

Nu îi este frică să meargă pe cal, să tra­gă din armă, să prindă noaptea hoţi, ca asemeni unui poliţist, şi să stingă incen­dii, ca un adevărat pompier. Ba mai mult, a reuşit să pună la respect câţiva infractori care au tăiat ilicit copaci.

„În baza proceselor verbale întocmite, unii au achitat amenzi usturătoare, iar al­ţii au ajuns chiar la puşcărie. Pe un barbat certat cu legea îl cunoşteam, venea pe aici pe la canton să se intereseze de lemne, de la bun început mi s-a părut suspect, se uita cam ciudat în jur, ca peste câteva zile să îl prind la furat. Credea că, dacă sunt femeie, o să mă ducă de nas. Nu i-a mers”, povesteşte Anastasia Ciobanu.

Sora Anastasiei, Tania ne-a dezvăluit că, pe lângă faptul că este curajoasă, femeia-pădurar de la Hârjăuca este şi talentată.

„La diferite întruniri de suflet, Alexandra cântă, iar piesa ei preferată care credeţi că este? „Codrule, codruţule”. Compune şi versuri, tot despre pădure. Cunoaşte pe dinafară toate speciile de plante şi copaci, mânuieşte bine arma, iar aceste calităţi au făcut-o să devină de mai multe ori în­vingătoare la Concursul „Cel mai bun pă­durar”. A fost şi la concursuri similare din România, fiind singura femeie-pădurar prezentă la competiţii de acest gen. Din start, multor bărbaţi nu le venea să crea­dă că este pădurar. Abia după ce vedeau cunoştinţele ei în domeniul silviculturii, se convingeau că este „medic al pădurii”, a povestit sora pădurăresei.

„Anastasia Ciobanu este un exemplu pentru toţi cei peste o mie de pădurari, care stau la straja fondului forestier naţi­onal, pentru că manifestă o atitudine res­ponsabilă faţă de funcţia pe care o deţine. Îşi îndeplineşte conștiincios sarcinile pe care i le stabilește angajatorul, pune suflet în tot ce face. Faptul că este foarte mun­citoare îi determină pe șefi să o îndemne să participe la numeroase competiţii na­ţionale şi internaţionale, de unde revine acasă învingătoare de cele mai multe ori”, a apreciat Anatolie Ciobanu, preşedinte­le Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Sindsilva”.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand